Kultura
0

Na sceni SARTR-a adaptacija kratke priče Jean-Paul Sartrea

FENA
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u subotu, 30. novembra, bit će premijerno izvedena predstava "Zid" u režiji Zulfikara Filandre.

Predstava "Zid" realizirana je u okviru programa Teatarska opservatorija, programa posvećenog studentima Akademije scenskih umjetnosti, a režiju potpisuje student III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Zulfikar Filandra.

Predstava "Zid", adaptacija istoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paul Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine režije, realiziran na ASU u klasi prof. Pjera Žalice.

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov "Zid" ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon "Zida" Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 iz 1993. godine. Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati i 01. i 02. decembra 2013.

U predstavi igraju: Adnan Goro, Sabit Sejdinović, Muhamed Hadžović, Sanjin Arnautović, Emir Fejzić.

Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Artističkog laboratorija/ ART LAB-a, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga.

Na press konferenciji u četvrtak, 28. novembra 2013. s početkom u 11 sati, u prostoru Sarajevskog ratnog teatra povodom premijere predstave "Zid", prisutnim će se obratiti reditelj predstave Zulfikar Filandra, direktor Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković, glumci, te producentica predstave Latifa Imamović.