Nakon višemjesečne pauze
43

Na sceni NPS premijerno izvedena predstava "Triptih": Sjajna gluma Seksana, Sijamije, Musliović...

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) večeras je premijerno izvedena predstava "Triptih" u režiji Sabrine Begović-Ćorić, Emina Hajrića i Saše Peševskog.

Predstava je izvedena nakon višemjesečne pauze zbog pandemije koronavirusa.

Sjajnu glumu u ovoj drami pokazali su Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović, Belma Salkunić, Mak Čengić, Alisa Čajić-Drmać, Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Vedran Đekić i Mona Muratović.

U predstavi koja je nastala u specifičnim okolnostima uživao je ograničen broj ljubitelja pozorišne umjetnosti, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom i mjere opreza.

Reditelji su ovom predstavom ispričali priču o našoj svakodnevnici, o problemima s kojim se susreću obični ljudi, pozorišni radnici i pozorište uopšte.

Troje mladih reditelja imali su zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i "Korona-zakon", te smanjeni budžet kao posljedicu istog. Svako od njih bavio se jednim segmentom života, duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obradili teme koje su ih zanimale. Tekst predstave je nastao u toku procesa proba kao svojevrsna kohezija postojećih tekstova, glumačkih improvizacija, te adaptacija i modernizacija postojećih tekstova.