Kultura
0

Na sceni Narodnog pozorišta 11 programa

FENA
Scena Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru ovogodišnjeg 26. međunarodnog festivala "Sarajevska zima" ugostit će 11 programa kojima će se, pored BiH, predstaviti umjetničke trupe iz više zemalja regije i svijeta.

Program u NP Sarajevo tako će početi 6. februara, dan prije zvaničnog otvaranja Festivala, predstavom "Muzika na snijegu Isidore Dankan" u izvedbi Makedonskog nacionalnog baleta i opere.

Direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će program donijeti i jubilarnu 50. izvedbu opere "Hasanaginica" kojom će ujedno biti obilježna deseta godišnjica trajanja te opere na repertoaru NP-a.

On je izdvojio i iznimno zahtjevan Verdijev "Rekvijem" kojim će operni prvak Ivica Šarić obilježiti 35. godišnjicu rada. U izvedbi će učestvovati Sarajevska filharmonija, Hor Opere NP Sarajevo te dio zbora Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita.

Kada je riječ o drami, u koprodukciji sa "Sarajevskom zimom" premijerno će biti izveden Molierov "Građanin plemić" u režiji Lari Zapie.

Gojer je potcrtao i obilježavanje 50. godišnjice umjetničkog rada dramskog prvaka Vlade Jokanovića, koji će govoriti Tolstojevu "Ispovijest".

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić kao jedan od najznačanijih događaja koji će biti organizirani na sceni Narodnog pozorišta ocijenio je predstavu "Grobnica za Borisa Davidoviča" koju je prema tekstu Danila Kiša režirao Gradimir Gojer. Izvodi je ansambl Pozorišta Prijedor.

Ostali program upotpunit će koncerti, izložba i predstave umjetnika iz zemalja regije i šire.

Oba direktora istaknuli su dugogodišnju i plodnu saradnju između pozorišta i Festivala, naglasivši da je ona iznjedrila na desetine odličnih umjetničkih projekata koji su predstavili BiH u najboljem svjetlu u svijetu i pred domaćom publikom.