Kultura
2

Na sceni Kamernog teatra 55 tri nevjerovatne glumačke kreacije izvode predstavu "Sluškinje"

Klix.ba
Na sceni Kamernog teatra 55 večeras će biti izvedena predstava pod nazivom "Sluškinje", rađena po tekstu francuskog noveliste Jean Geneta.

U predstavi igraju izvrsne: Maja Izetbegović, Elma Juković i Dina Mušanović, dok je mentor predstave prof. Admir Glamočak.

Kultni tekst Jean Geneta govori o nepomirljivosti staleža i o vjekovnoj ljudskoj potrebi da žive bolji život i da imaju ono što im ne pripada. Fantastično ispisani likovi sestara Claire i Solange bez ikakve skrupule govore o sukobu realnog i imaginarnog, o nepomirljivosti dominantnog i inferiornog. Sluga će uvijek biti sluga, a gospodar gospodar. Jedini bijeg je u igri. U mašti. U kreiranju sopstvene stvarnosti u kojoj robovi podjarmljuju gospodare i uzimaju bič u svoje ruke. Imagincija u kojoj oni postaju gospodari. Svijet koji im, iako je njihov u potpunosti, otkriva ružno naličje sopstvenih odraza.

Uloge se možda i mogu zamijeniti, ali likovi ostaju isti. Maja, Elma i Dina su ostvarile tri nevjerovatne glumačke kreacije koje nas, nošene njihovom gotovo pa nezajazivom energijom, vrtoglavo uvlače u vješto ispredenu igru mačke i miša.

Ne preostaje vam ništa drugo, nego da dođete u Kamerni teatar 55 večeras, 09. marta u 20:00 sati, i sami se uvjerite u njenu izvanrednost.