Kultura
137

Na sceni Kamernog teatara 55 predstava "Koncert ptica"

Klix.ba
Večeras će na sceni Kamernog teatra 55 sa početkom u 20 sati biti izvedena predstava "Koncert ptica" rađena po tekstu Dževada Karahasana.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Predstava ''Koncert Ptica'' još jedan je dokaz da se dobro napisan, duhovit i maštovit dramski tekst u susretu sa adekvatnom, dakle tačnom redateljskom intepretacijom može pretvoriti u veoma zanimljiv i gledanja vrijedan pozorišni događaj.

Predstava je na 30. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom osvojila sljedeće nagrade:

Tatjana Šojić – Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu, Adisa Vatreš – nagrada za kostim i Dževad Karahasan – nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Režiju predstave potpisuje Aleš Kurt. Uloge tumače: Tanja Šojić, Mirsad Tuka, Senad Alihodžić, Amar Selimović i Aida Bukva.

Ljubiteljima pozorišta preostaje samo da odu pogledati ovu zaista lijepu predstavu i o svemu tome razmisle sami, jer pored mnogostrukih značenja, ova predstava nudi i priliku da se gledatelj odlično zabavi, što je jedna nesumnjiva vrijednost pozorišta koju današnji umjetnici tvrdoglavo zanemaruju.