Kultura
0

Na "Sarajevskoj zimi" dosad 30.750 posjetilaca

FENA
Na 23. internacionalnom festivalu Sarajevo “Sarajevska zima 2007.” dosad je sudjelovalo 380 umjetnika iz 41 zemlje koji su priredili 83 programa.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić kazao je danas novinarima da taj kulturni događaj, kao i prethodnih godina, privlači veliku pažnju javnosti, te da je programe 23. “Sarajevske zime” dosad posjetilo 30.750 posjetilaca.

On je istaknuo da je i u završnoj fazi 23. internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2007.” predviđeno niz raznovrsnih kulturnih događaja, te da će 21. marta biti proglašeni najbolji radovi pristigli na konkurs iz oblasti likovne umjetnosti, literarnog i videorada o temi “Neki drugi grad”. Na konkursu sudjeluju mladi iz BiH i svijeta, a organizatori su Međunarodni centar za mir i federalno Ministarstvo kulture i sporta.

Ceremonija zatvaranja Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” - “Neki drugi grad” predviđena je od 19. do 21. marta, a za 21. mart cjelodnevni program zatvaranja "Sarajevske zime" pod nazivom "Korzo u nekom drugom gradu" u okviru kojeg je predviđen ulični teatar i vatromet.

U okviru programa zatvaranja Internacionalnog festivala Sarajevo ”Sarajevska zima” - ”Neki drugi grad”, od 19. do 21. marta, bit će između ostalog, održana Sedmica japanskog klasičnog filma, ”Veče sevdaha - Snijeg pade na behar na voće", koncert Barbare Hendricks i Magnus Lindgren kvarteta "Billie's Blues", te koncert Beogradske filharmonije u Narodnom pozorištu u Sarajevu.