Promocija u nedjelju
0

"Na putu u nepoznato" od petka u knjižarama

Sarajevo-x.com
Knjiga "Na putu u nepoznato", autora Saudina Bećirevića, od petka, 2. aprila, je u knjižarama. Pokrenuta je i web stranica na kojoj je urađena online prezentacija knjige.
Zvanično predstavljanje knjige bit će održano u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u nedjelju, 4. aprila, s početkom u 19 sati. Promotori su Jovan Divjak, Rasim Diraković, Jasminko Halilović, Nihad Kreševljaković. Tekstove će čitati Izudin Bajrović.

Knjiga "Na putu u nepoznato" nastavak je knjige "Bore oko očiju", a obje te knjige čine cjelinu "Dnevnik bosanskog vojnika".

Radi se o dorađenom prepisu ratnih i poratnih dnevnika Saudina Bećirevića. Knjiga "Bore oko očiju" sadrži priče iz dnevnika zaključno sa 20. septembrom 1993. godine, a knjiga "Na putu u nepoznato" donosi priče koje je autor bilježio od 21. septembra 1993. do kraja rata.

Objavljivanjem knjige "Na putu u nepoznato" javnosti je u cijelosti dostupno najvrednije svjedočanstvo o oslobodilačkom ratu koji je Armija RBiH vodila ranih devedesetih.

Specifičnost ovog djela svakako je autorova pozicija. Naime, Bećirević se na početku rata zatekao sam u Sarajevu kao učenik četvrtog razreda srednje škole...

Bez igdje ikoga, jer je od porodice bio odvojen, a prijatelji se rasuli, tada 18-godišnji Saudin razmišlja o tome da li da i on pobjegne ili ostane u Sarajevu. Odlučuje ostati i boriti se za svoju domovinu, te se priključuje Armiji BiH i postaje jedan od najistaknutijih boraca.

Sve vrijeme rata on se povjeravao dnevniku, a deset godina kasnije i sam se suočio sa svojom pričom koju je odlučio podijeliti sa ostalima.

Saudin Bećirević je iznenada preminuo u 36. godini života u novembru 2009. godine.

Više na www.dnevnikbosanskogvojnika.com