Uspjeh filma Jasmile Žbanić
0

"Na putu" oko svijeta

Sarajevo-x.com
Film "Na putu", rediteljke i scenaristice Jasmile Žbanić proteklih sedmica puni kino dvorane i alternativne prostore u kojima se širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske prikazuje. Dosad je film najuspješnije bh. rediteljke u našoj zemlji vidjelo oko 45.000, a u Hrvatskoj oko 18.000 gledalaca.

U narednom periodu film će vidjeti publika na čak 19 teritorija, na koliko je dosad kompanija The Match Factory, prodala prava za ovaj film.

Teritorije uključuju zemlje Beneluksa, baltičke zemlje, Kolumbiju, Češku, Slovačku, Dansku, Francusku, Njemačku, Izrael, Italiju, Meksiko, Norvešku, Poljsku, Portugal, Južnu Koreju, Španiju, Švicarsku i Tajvan.

Distribucija filma Jasmile Žbanić zainteresovala je i filmski magazin Screen International koji je u svom internet izdanju, od 23. marta, objavio tekst naslovljen "Film 'Na putu' Jasmile Žbanić putuje širom svijeta.

Posebna pažnja u tekstu posvećena je činjenici da se film Na putu, u brojnim gradovima BiH i Hrvatske, prikazuje u objektima koji nemaju prikazivačku namjenu, a razlog tome je nepostojanje kino dvorana čak i u nekim od velikuh gradova ove dvije zemlje.

Tekst završava najavom da će film 20. aprila otvoriti festival Crossing Europe u Linzu.

No, prije toga, "Na putu" će 14. aprila otvoriti i International Women's Film Festival koji se održava u Kelnu u Njemačkoj, a 23. aprila i Open Doek International Film Festival u Turnhoutu, Belgija.

Osim navedenih, film Jasmile Žbanić u aprilu će biti prikazan i na istanbulskom te na Copenhagen Film Festivalu.