Pozorište mladih
20

Na probi predstave "Vrli novi svijet": Distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo održana je generalna proba predstave "Vrli novi svijet" koju je prema knjizi Aldousa Huxleya režirao Dino Mustafić. Predstava će premijerno biti izvedena sutra, 28. septembra, u 20 sati.

Mustafić je izrazio zadovoljstvo što im se pruža prilika da sarajevskoj publici pokažu dramatizaciju britanskog klasika kakav je Aldous Huxley koji je, kako je kazao, na neki način proricao budućnost onog društva koje će se sukobiti sa tradicionalnim čovjekom, njegovim moralom, politikom i ideologijom.

"Ono što je u predstavi zanimljivo je da smo mi pokušali kroz univerzalne teme romana da prepoznamo trenutak u kojem mi danas živimo", kazao je Mustafić i dodao da danas na sceni, što je rijetkost na bh. pozornicama, gledamo fikciju romana ali u kontekstu vremena i prepoznavanja onoga što mi živimo.

Predstava "Vrli novi svijet" namijenjena je odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

"Brave New World je jedna od prvih distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u režiji našeg najpoznatijeg pozorišnog reditelja, ostavlja začudjenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predvidjeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtulenih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija", rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović, Alma Merunka.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Sulejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija, animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor je Nenad Kovačević, fotograf Adnan Šahbaz, a dizajner M. Furkan Hizir.