Zijah Sokolović u SARTR-u
47

Na probi predstave "Svu moju ljubav": O ljudima koji postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja

Piše: E. Lj.
Davor Sabo i Selma Alispahić na probi predstave "Svu moju ljubav" (Foto: M. O./Klix.ba)
Davor Sabo i Selma Alispahić na probi predstave "Svu moju ljubav" (Foto: M. O./Klix.ba)
Proslavljeni glumac i reditelj Zijah A. Sokolović ponovo boravi u rodnom Sarajevu, ovaj put zbog rada na predstavi "Svu moju ljubav" koju će prema tekstu francuskog pisca Laurenta Mauvigniera postaviti na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Prisustvovali smo generalnoj probi ove predstave koja govori o raspadu unutar jedne porodice koja nakon tragičnog događaja iz prošlosti "svu svoju ljubav" pokušava usmjeriti na potiskivanje/oživljavanje sjećanja.

"Mauvignier je za ovaj komad uzeo temu koja je veoma interesantna i bitna za čovjeka. Sjećanje mozaično čini naš karakter u stvarnosti, ali je pitanje koliko ta sjećanja mogu utjecati na nas, koliko nas mijenjaju i koliko određuju karakter našeg života. Interesantno je to što se ljudi uvijek pokušavaju sjećati lijepih stvari, dok one ružne potiskuju. No, one kad-tad izađu na vidjelo. Sjećanja moraju postojati, ali čovjek mora napraviti granicu kako sjećanja ne bi mnogo utjecala na njegov život. Upravo to je tema naše predstave", rekao je Sokolović.

Zijah Sokolović (Foto: M. O./Klix.ba)
Zijah Sokolović (Foto: M. O./Klix.ba)

Selma Alispahić, kojoj je ovo četvrti projekt na kojem sarađuje sa Sokolovićem, u predstavi igra majku koja ima specifičan odnos prema uspomeni na kćer koje već godinama nema.

"Dva puta sam imala čast da igram sa Zijahom Sokolovićem i evo drugi put imam čast da mi režira predstavu. Najljepše je to što se mi potpuno prepoznajemo u odnosu prema životu i pozorištu, a teatar mora praviti predstave visokog glumačkog standarda koje ni u jednom trenutku ne potcjenjuju publiku. Dobila sam ulogu majke koja je zatvorila vrata sjećanjima kako bi joj sadašnjost bila podnošljivija. Ona je iz ogromne ljubavi potisnula svoja sjećanja da bi u sadašnjosti mogla pronaći model preživljavanja", rekla je Alispahić.

Davor Sabo i Igor Skvarica (Foto: M. O./Klix.ba)
Davor Sabo i Igor Skvarica (Foto: M. O./Klix.ba)

Uloga oca pripala je Igoru Skvarici koji nam je otvoreno priznao kako je saradnju sa Zijahom Sokolovićem priželjkivao još od studentskih dana.

"Radi se intenzivno, disciplinovano i odgovorno prema profesiji. Osjećam se kao glumac u punom angažmanu, koristimo se svim pozorišnim sredstvima kako bismo ispričali priču i prenijeli važnu poruku koju ovaj komad nosi. Ja imam ulogu oca čija je funkcija da pokreće sjećanja", rekao je Skvarica.

Iako intenzivne duple probe traju već mjesec, Davor Sabo, mladi glumac koji utjelovljuje sina, ne krije sreću jer je kroz ovu zanimljivu i inspirativnu saradnju sa Sokolovićem mnogo naučio i unaprijedio svoje glumačko umijeće.

Davor Sabo (Foto: M. O./Klix.ba)
Davor Sabo (Foto: M. O./Klix.ba)

"Zijah i ja smo se sreli prošle godine na festivalu Mostarska liska, on je jedan od glumaca koje najviše poštujem i bio sam presretan i veoma uzbuđen kada sam čuo da sam u podjeli ove predstave. Svaka proba je novo iskustvo i svaki dan odem kući s cekerom znanja. Dobio sam ulogu mladića koji je svjestan sadašnjosti, ali je zagledan u budućnost, mladića koji želi da živi, razvija se i napreduje, umjesto da bude rob uslovnosti sjećanja, traume i odgoja svojih roditelja", rekao je Sabo.

Sead Pandur, kojeg ćemo gledati u ulozi dede, ističe da rad sa Zijahom predstavlja veliko osvježenje.

"Svi znaju ko je Zijah. Sa svake probe sam otišao s nečim novim, bio je to proces pun strpljenja, koncentracija i poštovanja", rekao je Pandur.

Dženana Džanić (Foto: M. O./Klix.ba)
Dženana Džanić (Foto: M. O./Klix.ba)

Jedini lik koji u predstavi ima ima je Liza - izgubljena kćerka, unuka i sestra koja je sredstvo oživljavanja sjećanja i podrška situacijama u predstavi. Ovu ulogu Sokolović je povjerio Dženani Džanić koju ćemo prvi put gledati na sceni SARTR-a.

"Neobična mi je ova uloga, radili smo nesvakidašnji pristup, a ono što sam naučila tokom ovog mjeseca sigurno ću nositi dalje kroz profesiju", rekla je Džanić.

Autorski tim, pored reditelja, glumica i glumaca čine dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković. Predstava će premijerno biti izvedena 10. maja u 20 sati, a reprize su na repertoaru 11. i 12. maja. Rezervacije ulaznica možete izvršiti putem telefona 033/664-070 ili putem Facebook stranice SARTR-a.