U režiji Paola Magellija
49

Na probi predstave "Kavkaski krug kredom": Pred sarajevskom publikom 14. februara

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pripreme za predstavu "Kavkaski krug kredom" proslavljenog reditelja Paola Magellija u završnoj su fazi. Intrigantni Brechtov komad koji je svojevrsna kritika apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata sarajevska publika premijerno će gledati 14. februara.

Riječ je o jednom od posljednjih, ali i jednom od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898 -1956), dramatičara, pjesnika, pripovjedača, reditelja i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, a za adaptaciju teksta i dramaturgiju bila je zadužena Željka Udovičić Pleština.

Iako je Brecht ovu dramu napisao 1948. godine, njen tekst aktuelan je i danas i obavezuje nas na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata koji nije sredstvo rješavanja nijednog problema i koji stvara daljnje nesreće.

"Predstava prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca", rekla je Željka Udovičić Pleština.

Reditelj ovog pozorišnog ostvarenja Paolo Magelli rekao nam je kako na probama vlada radna atmosfera i izrazio nadu da je s ekipom koja je s njim radila na ovoj predstavi napravio dobar posao.

Uloge u predstavi ostvarili su Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Za scenogrfiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić.

Prva repriza predstave bit će izvedena u petak, 15. februara, u 19:30 sati. Ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo dvakim danom osim nedjelje od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30. Rezervacije možete izvršiti i putem telefona: 033 221 682, putem stranice Narodnog pozorišta Sarajevo ili putem e-maila [email protected].