|

Na probi predstave "Bullying Collection": O borbi protiv straha, nemoći i lošeg sistema

Na probi predstave "Bullying Collection": O borbi protiv straha, nemoći i lošeg sistema
148
L. K.
31.10.2019. u 21:39
0
komentara
148

dijeljenja
1/12 Foto: I. Š./Klix.ba
2/12 Foto: I. Š./Klix.ba
3/12 Foto: I. Š./Klix.ba
4/12 Foto: I. Š./Klix.ba
5/12 Foto: I. Š./Klix.ba
6/12 Foto: I. Š./Klix.ba
7/12 Foto: I. Š./Klix.ba
8/12 Foto: I. Š./Klix.ba
9/12 Foto: I. Š./Klix.ba
10/12 Foto: I. Š./Klix.ba
11/12 Foto: I. Š./Klix.ba
12/12 Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavom "Bullying Collection" reditelj Aleš Kurt na scenu Sarajevskog ratnog teatra donosi aktuelnu priču kojom skreće pažnju na sveprisutni problem vršnjačkog nasilja. Ekipa portala Klix.ba prisustvovala je jednoj od proba i uvjerila se kako ekipa ove predstave vrijedno radi kako bi sve bilo spremno za premijerno izvođenje 13. novembra.
"Bullying Collection" je savremena predstava u smislu forme i izraza i globalna metafora o bullyingu kao modelu življenja koje kao sistemski problem traje cijeli život, otkriva nam Kurt na početku razgovora koji se odvija na škripavim daskama SARTR-a.

Dodaje kako je ovo tema koju cijela ekipa predstave vjerovatno radi prvi put. Proces pripreme za ovu predstavu traje od jula od kada je ekipa predstave udružila snage, sve u želji da što bolje prenese poruku predstave.

"U predstavi ima istinitih događaja koji su lični. Glumci su se prisjećali svojih iskustava, neki su bili u poziciji posmatrača, neki su bili meta zlostavljača, neki su roditelji djece koja su doživjela bullying. Temi smo pristupili sa svih strana, pokušavajući je tako što bolje prikazati i prenijeti", kaže nam Kurt.

U predstavi će glumiti Selma Alispahić, Ana Mija Karić, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

"To je ekipa s kojom sam radio već nekoliko puta. Veoma se dobro poznajemo i s njima je lakše usuditi se da radim nešto što je drugačije, van rutine, nešto novo", opisuje Kurt.

Glumica Selma Alispahić priča nam o teatru i njegovoj dužnosti da priča o ovakvim temama. Smatra da teatar ne može biti samo zabavljačka djelatnost ni u kom smislu, mora biti društveno odgovoran.

"Čak i ako se teatar ne bavi naizgled ozbiljnim temama, one moraju imati neke reference za život koji živimo. Mislim da je neupitno koliko je tema bullyinga važna, to je nešto što je svuda oko nas. Kad smo tek počeli raditi na ovoj predstavi, svako od nas je mogao pridonijeti predstavi pričajući vlastito iskustvo koje ima veze s ovom temom", kaže Alispahić.

Borba protiv bullyinga nije samo borba protiv njega samog, već i borba protiv cijelog sistema, kaže naša sagovornica. Osjetila je ono o čemu predstava govori, zna kako je kada nemoć i usamljenost postanu najbliži saputnici roditelja i djeteta koji prolaze kroz bol i užase bullyinga.

"Predstava treba potaći temu o moći, svijesti i činjenici da se to može svima dogoditi. Zbog toga je važno da se govori o tome. Mi radimo jedan pozorišni čin koji se dotiče nekih aspekata bullyinga, ovo je samo 'Volume 1' kojom šaljemo poruku da ne smijemo biti usamljeni, uplašeni i da ne trebamo poslati poruku djeci da su nemoćna u svemu tome", kaže.

Smatra da predstavu posebnom čini činjenica da se glumci trude prije svega zaroniti u vlastito iskustvo kako bi što bolje razumjeli tematiku. Čak i oni koji nisu došli u dodir s temom, ističe, moraju se potruditi da razumiju ono o čemu predstava govori da bi je što bolje prenijeli.

"Potrebno je razumjeti i žrtvu i nasilnika, razumjeti psihološke mehanizme i kod jednih, ali i kod drugih. Potrebno je predstaviti život u svim slojevima, bojama i nijansama. Mislim da je cijela ekipa predstave onako užasno, iz stomaka shvatila o čemu se ovdje radi i kroz šta prolaze žrtve bullyinga", kaže Alispahić.

Navodi kako smatra da teatar treba koristiti kao instrument za ovakve teme, na šta se njen kolega Sead Pandur nadovezuje kazavši kako mu je drago što obrađuju ovakvu temu.

"Činjenica je da ima još mnogo tema o kojima vrijedi pričati i od njih priređivati predstave. Bar toga ima u izobilju u našem društvu. Tema nam nikad ne može nestati. Samo o temi diskriminacije imamo još 20 godina materijala za pozorište, a toliko je još tema koje treba obraditi", zaključio je Pandur.

Predstava "Bullying Collection" je sačinjena od 17 scena, a autorski tim osim glumaca čine još i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lena Samardžić, koreograf Branko Potočan, autor muzike Nedim Zlatar, fotograf Dženat Dreković i dizajner Đorđe Jovanović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.