{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na probi predstava "Stabat Mater" i "Faun": Ovo je veliki izazov, ali i velika čast

Piše: E. Lj./Klix.ba
23.5.2018. u 22:11
59
8
Na probi predstava "Stabat Mater" i "Faun": Ovo je veliki izazov, ali i velika čast
59
Pripreme za premijeru baleta u dva čina "Stabat Mater" i "Faun" koji će u koreografiji i režiji Edwarda Cluga, jednog od najznačajnijih koreografa današnjice, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno biti izveden 30. maja su u završnoj fazi.
U prvom činu učestvuje kompletan ansambl baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a u činu "Faun" publika će imati priliku uživati u 12-minutnom duetu kojeg će izvesti prvakinja baleta NPS Tamara Ljubičić i Branko Sarić.

"Branko i ja igramo jedno djelo modernog izraza koji je veoma specifičan jer smo samo nas dvoje na sceni. To je jedan veoma težak zadatak", rekla je Tamara u razgovoru za Klix.ba.

Predstava "Stabat Mater" i "Faun" u režiji i koreografiji Edwarda Cluga izvedena je tek nekoliko puta i postavljena na nekoliko svjetskih pozorišnih scena.

"Mi imamo priliku izvesti isto djelo i to je veliki izazov, ali i velika čast svima iz ansambla. Edward stiže u subotu i jedva čekamo njegov komentar. Sigurno će dodati neke svoje detalje, jer on kao koreograf svakog igrača vidi drugačije", rekla je Tamara dodajući kako jedva čeka premijeru.

Uzbuđenje zbog premijere nije mogao sakriti ni njen kolega Branko Sarić koji nam je rekao kako je olakšavajuća okolnost to što su asistenti Edwarda Cluga koji rade s njima ove uloge već odigrali.

"Oduvijek igram u ansamblu i zahvalan sam što sam dobio šansu da igram s Tamarom. Proces rada s njom je divan, igramo duet Fauna i Nimfe koji je klasični muško-ženski odnos. Dobra stvar je to što je ova koreografija rađena za asistente koji trenutno rade s nama. Oni znaju srž i originalnost prve postavke te predstave i na najbolji način su nam to prenijeli", rekao je Sarić.

Autorski tim i saradnike predstave čine: dirigentica Aida Jažić, kostimograf i scenograf predstave "Stabat Mater" (G.B. Pergolesi) Jordi Roig, asistent koreografa Gay Žmavc, kostimograf "Fauna" Amna Kunovac Zekić, solisti i ansambl Baleta NPS i Sarajevska fiharmonija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: