Od 6. decembra
8

Na probi opere "Seviljski berberin": Najpopularnija komična opera na svijetu uskoro u NPS

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pripremajući "Seviljskog berberina", najpopularniju komičnu operu na svijetu i jednu od najizvođenijih opera svih vremena, ansambl Opere Narodnog pozorišta Sarajevo vrijedno radi kako bi 6. decembra sve bilo spremno za premijerno izvođenje 6. decembra.

Prisustvovali smo jednoj od proba i uvjerili se rad na pripremi ove opere Gioachinija Rossinija protiče dobro i da umjetnici Kuće na Obali vrijedno rade kako bi ljubitelji opere zaista uživali. Inače, ovo je šesta postavka Seviljskog berberina na sceni NPS-a, nakon 1948,, 1954., 1972., 1983., te 2005. godine.

Režiju potpisuje grupa Zero Positivo koja ovoj postavci "Seviljskog berberina" želi dati potpuno savremen izraz.

"Ova predstava je plod istraživanja koje je prošlo kroz čak tri studije i tri elaborata dramaturških projekata usmjerenih na ogoljavanje i definiranje suštine karaktera, ličnosti i psihičkih preokreta Rossinijevih likova. U cilju postizanja ove suštine naša postavka je koncentrirana na muziku, pokret i riječ, svodeći sve ono što je scenografski dekor i lažna vintage kostimografija na neophodne elemente", naveli su iz grupe Zero Positivo.

Uloge u ovoj operi ostvarili su Dejan Maksimilijan Vrbančič, Ileš Bečei, Geo Chobanov, Ivan Šarić, Aloisa Aisemberg, Zana Staniškovska, Denis Isaković, Leonardo Šarić, Marko Kalajanović, Alexandar Krunev, Melisa Hajrulahović Tomić, Andrea Paić, Hana Salihović, Erol Ramadanović, Nerman Mahmutović, Josip Katavić i Edin Daši.

Operom će dirigovati Giovanni Di Stefano, član grupe Zero Positivo.