Narodno pozorište Sarajevo
16

Na premijeri "Balkanskog špijuna" glumci dvaput vraćani na bis

FENA
Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu", koju je prema tekstu Dušana Kovačevića adaptirao i režirao Sulejman Kupusović, premijerno je izvedena sinoć pred punom dvoranom Narodnog pozorišta Sarajevo

Riječ je o kultnom tekstu Dušana Kovačevića, koji je široj publici poznat po filmskoj adaptaciji otprije tridesetak godina.

Izvrsnu ulogu Sabahudina Čvorovića iznio je Izudin Bajrović, uz Ejlu Bavčić, Aldina Omerovića, Milana Pavlovića i Zanu Marjanović. Publika je njihova glumačka ostvarenja nagradila dva puta vraćanjem na bis.

Sulejman Kupusović je nakon premijere izrazio zadovoljstvo odigranom predstavom, istaknuvši uvjerenost da je publika prepoznala sve ono što je htio. Ocijenio je da je ovo prilika da se kroz elaboriranje ozbiljnih tema i problema nađe način i razlog da se nasmijemo.

"Prije sedam godina sam pokušavao da nađem način kako da oživim ovaj tekst, koji je bio aktuelan prije 32 godine. Našao sam ključ te priče beogradskih i banjalučkih medija kako je Bosna leglo Al-Kaide, a muslimani opasnost. Problem jugonostalgije postaje sve intenzivniji zato što živimo zaista u groznom vremenu", kazao je on.

Izudin Bajrović je vrlo zadovoljan izvedbom, naglasivši da je premijera uvijek malo tvrđa i u glumačkoj igri i kada je riječ o publici. Smatra da je publika sjajno reagirala, zbog čega je vrlo zadovoljan.

Naglašava da uloga koja mu je povjerena vuče čitav komad naprijed - stvara zaplet, razvija ga i završava, te povlači sve druge za sobom. Zato je potrebno uložiti jako puno fizičke snage i energije da bi se takav kompleksan zadatak izvukao.

"Također, uvijek postoji opasnost upoređivanja, posebno kada je riječ o ulozi koju je tako izvrsno odigrao glumac kakav je Bata Stojković, on je obilježio ovu priču. Međutim, predstava je prebačena u jedan drugi ambijent, drugo vrijeme, mentalitetski se razlikuju, i to je bila olakšavajuća okolnost. Zato sam mogao da ne mislim previše o tome, iako sam u početku bio malo opterećen mogućnošću poređenja", zaključio je Bajrović čiju je glumačku kreaciju publika nagradila višeminutnim aplauzom.