Omaž Ivi Andriću
0

Na predstavi "Prokleta avlija" rade pozorišta iz tri države

Sarajevo-x.com
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Umjetnički voditelj Teatar Kabarea Tuzla Vlado Kerošević saopštio je danas medijima da se priprema saradnja teatara iz tri države: Srbije, Hrvatske i BiH na zajedničkom projektu posvećenom obilježavanju pola stoljeća od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću.

Riječ je o predstavi "Prokleta avlija", koju će realizovati međunarodni tim autora, iza čije produkcije stoje tri regionalna teatra: Kazalište Virovitica iz Hrvatske, Narodno pozorište Užice i Teatar Kabare Tuzla.

Biće to, kako se najavljuje, prvorazredni teatarski događaj. Režija, dramatizacija i scenografija ove hrvatsko-srpsko-bosanske "Proklete avlije" povjerena je Nebojši Bradiću iz Beograda, kostimi Snežani Kovačević iz Užica, kompozitor je Beograđanin Zoran Erić, za lekturu i scenski govor brinut će se Vlado Kerošević, profesor i dekan Akademije dramskih umjetsnosti Tuzla, tehnička realizacija scenografije povjerena je Užičanki Marijani Zorzić-Petrović, a dizajn svjetla rade i tehničko osoblje daju Kazalište Virovitica i Narodno pozorište Užice.

U predstavi igraju: Vlado Kerošević (BiH), Vahidin Prelić (Srbija), Petar Benčina (Srbija), Igor Golub (Hrvatska), Antun Vrbenski (Hrvatska), Mijo Pavelko (Hrvatska), Mladen Kovač (Hrvatska), Draško Zidar (Hrvatska), Irfan Kasumović (BiH) I student treće godine ADU Tuzla, na odsjeku gluma, Dražen Pavlović (BiH) i Elmir Krivalić (BiH).

Saradnja, kako nosioci projekta saopštavaju, povezuje pozorišta iz tri zemlje koje smatraju da je Andrić dio njihove kulture, a "Prokleta avlija", kao sudbinska metafora našeg prostora i vremena, svojim sadržajem ukazuje na potrebu tolerancije i uvažavanja različitosti, koji su nam danas toliko potrebni.

Premijera "Proklete avlije" planirana je za. 25. septembar u Virovitici, nakon čega slijede izvođenja na scenama u Užicu i Tuzli.