Snimio Rikard Larma
339

Na poznatoj fotografiji iz perioda opsade Sarajeva je sin Senada Bašića: Koje je njeno značenje

I. S.
Foto: Rikard Larma
Foto: Rikard Larma
Rikard Larma je snimio jednu od najpoznatijih fotografija iz perioda opsade Sarajeva, a na njoj je Skender Bašić, sin glumca Senada Bašića i njegove supruge Jasne.

Naziv fotografije je "Sunčanje". Njena posebnost u tome je što se subjekat nalazi u prozoru s rešetkama, a pritom Skender podsjeća na anđela. Često se koristi kako bi se prikazala djeca koja su tokom rata bila zanemarena. No, u ovom slučaju uopće nije riječ o tome.

Naime, Rikard je želio prikazati roditeljsku brigu prema djetetu u najtežim danima naše historije. Senad i Jasna su se složili da tokom kratkotrajnog prestanka granatiranja izlože dijete sunčevoj svjetlosti.

Foto: Rikard Larma
Foto: Rikard Larma

S obzirom na to da su mališani tada većinu vremena provodili u zatvorenom prostoru, pored neuhranjenosti im je prijetio i manjak vitamina D, koji je neophodan za zdrav razvoj. Iz ovog razloga fotografija nosi naziv "Sunčanje".

Inače, Rikard je snimio mnoge druge poznate fotografije u periodu opsade. Preko noći se pretvorio u ratnog fotoreportera domaćih štampanih medija, a ubrzo i američke novinske agencije Associated Press.

Njjegove fotografije su često dospijevale na naslovnice New York Timesa i Newsweeka. Ranije je u razgovoru Klix.ba naveo kako mu je "Sunčanje" jedna od najdražih fotografija.