Muzej Louvre u Parizu
0

Na poleđini Da Vinčijeve slike otkriveni crteži

FENA
Tri crteža koja je vjerovatno nacrtao Leonardo da Vinči otkrivena su na poleđini slike firentinskog slikara "Djevica s djetetom Isusom i Svetom Anom" izložene u muzeju Louvre u Parizu, navodi se u saopćenju muzeja u kojem se govori o "izuzetnom otkriću".

Skidajući sliku sa zida kako bi je poslao u laboratorij, jedan konzervator iz odjeljenja za slike primijetio je na poleđini dva jedva vidljiva crteža koja predstavljaju glavu konja i polovinu lubanje, navodi se u saopćenju Louvrea, prenosi AFP.

Obimnija ispitivanja izvedena zajedno s Centrom za istraživanje i restauraciju pri francuskim muzejima potvrdila su prisustvo dvaju crteža i otkrila postojanje još jednog crteža koji predstavlja Dijete Isusa s janjetom.

"Iako stil crteža podsjeća na Leonarda da Vinčija, nastavit će se ispitivanja kako bi se rasvijetlilo njihovo porijeklo", saopćio je muzej.

Crteži su napravljeni na plohi od drveta topole koja se sastoji od četiri vertikalne daske. Crteži su jedva vidljivi, ali ih se moglo fotografirati zahvaljujući infracrvenoj kameri.

Ovo otkriće je izuzetno jer su vrlo rijetki crteži napčinjeni na poleđini djela i nijedan takav primjer kod Leonarda da Vinčija nije poznat, saopćio je Louvre.