Jedinstven ambijent
191

Na plaži panonskih jezera izvedena predstava o životu kralja Tvrtka I Kotromanića

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U jedinstvenom ljetnom ambijentu panonskih jezera u Tuzli večeras je upriličeno izvođenje predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku", koju je po romanu Jasmina Imamovića režirao Dino Mustafić.

Brojni građani Tuzle ovu julsku noć odlučili su provesti u kompleksu panonskih jezera, gdje je pod vedrim nebom izvedena predstava "Ljetopis o kralju Tvrtku".

Riječ je o komadu kojeg je po istoimenom spisateljskom ostvarenju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića na pozorišne daske postavio sarajevski reditelj Dino Mustafić.

Pozorišno ostvarenje koje je večeras izvedeno na plaži tuzlanske slane lagune bavi se životom velikog bosanskog kralja Tvrtka prvog Kotromanića i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana.

Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je imelodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka. Ostvarenje se svrstava u politički teatar jer istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje Bosne i Hercegovine.

Pored Mustafića, u umjetničkom timu se nalaze još i glumci Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

Dramatizaciju teksta je uradio Željko Hubač, dok dramaturgiju potpisuje Emina Omerović. Za scenografiju je bio zadužen Osman Arslanagić, a kostimografiju Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu komponovao je Damir Imamović.