Kultura
10

Na ovogodišnji Festival savremene umjetnosti "arTZ" dolaze umjetnici iz sedam zemalja

Klix.ba
Treći Festival savremene umjetnosti "arTZ" bit će održan u Tuzli od 1. do 5. juna ove godine.

U Tuzli će u ovom periodu gostovati umjetnici i umjetnički programi iz Austrije, Venecuele, Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH

Na ovogodišnjem repertoaru Festivala "arTZ“ naći će se programi iz umjetničkih disciplina: film, multimedijalna umjetnost, progressive jazz, fotografija, konceptualna/vizuelna umjetnost, likovna umjetnost, koncerti za bebe, elektronska muzika (arTz Open Air Party).

Otvorenje Festivala savremene umjetnosti "arTz“ održat će se 01.06.2016.godine. u 19:30 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Festival će trajati pet dana, a održavat će se na lokacijama: Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, Narodno pozorište Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i na kompleksu slanih jezera "Pannonica“.

Centralni događaj ovogodišnjeg festivala bit će "arTz Open Air Party & Pannonica Summer Seasons Opening“ – zabava za ljubitelje elektronske muzike i dobrog provoda, koju će predvoditi superstar Valentino Kanzyani uz podršku : Kristijan Molnar, Joma Maja, G Edd, Borg, Doaman, Soole. Ovogodišnjom zabavom biti će upriličeno svečano otvorenje ljetne sezone na Panonskim jezerima – turističkom atrakcijom u centru Tuzle, 03.06.2016. sa početkom od 20:00 h.

Za ljubitelje filmske umjetnosti na programu se nalazi filmski program "BAFTA“ (UK), film Andrije Dimitrijevića "Filmski putopis Karakas“ i dokumentarni film Damira Pirića "Rock'N'War“. Muzički program festivala upotpunit će travnički trio "Mustra Orchestra“ sa fuzijom jazz – ethno zvuka, kao i fantastični progressive Jazz bend, jedan od najatraktivnijih u Austriji - "Namby Pamby Boy“.

Za najmlađe "arTzovce“ u saradnji sa JU “Naše dijete“ Tuzla, po prvi put u Tuzli biti će upriličeni "Koncerti za bebe“ – popularni koncertni program u mnogim zemljama Evropske Unije, a ovaj zanimljivi sadržaj u Tuzli nam predstavljaju članovi beogradske organizacije "Baby Artysh".

Partneri arTz Festivala su: Grad Tuzla, Ambasada Republike Austrije u BiH, British Council BiH, Međunarodna galerija portreta, Narodno pozorište Tuzla i JKP “Pannonica“ Tuzla.

Kompletan program Festivala možete pogledati na ovom linku.