Kultura
34

Na ovogodišnjem BIMF-u počasni gost je ugledni američki kompozitor John Corigliano

Klix.ba
U sarajevskoj Vijećnici se 5. juna u 20 sati otvara 11. Internacionalni muzički festival “Bosna” (BIMF), saopštili su organizatori.

Ove godine BIMF program predstavlja magičan spoj muzike i ljubavi. BIMF se otvara koncertom Zagrebačkih solista u saradnji sa članovima sarajevske filharmonije, slaveći regionalnu saradnju.

"11. BIMF nam dovodi dvije američke legende: Pulitzer, Oscar i Grammy nagrađenog američkog kompozitora John Corigliano i vodeću američku pijanisticu i pionira savremene muzike, Ursulu Oppens", navodi se u saopštenju

Corigliano je jedini kompozitor u svijetu koji je osvojio i Pulitzer i Oscar i čak 5 Grammy nagrada. Pulitzer nagradu je osvojio za najbolju kompoziciju koja će svoju južnoevropsku premijeru doživjeti upravo u Sarajevu u sklopu 11. BIMF-a. Oscara je osvojio za najbolju originalnu filmsku muziku u filmu “Red Violin”.

"Corigliano prvi put dolazi u Sarajevo u sklopu 11.BIMF-a i njegovim dolaskom Sarajevo se zauvijek pretvara u 'Meku klasične muzike u svijetu', što i jeste jedan od ciljeva BIMF-a", dodaje se u saopštenju.

U Sarajevu će prisustvovati južnoevropskoj premijeri svog djela “Symphony No.2” za koju je osvojio Pulitzer nagradu, te kao glavni predavač za “Šopen Projekt” i glavni član žirija za 1. svjetsko takmičenje za muzičku kompoziciju u BiH. U toj misiji mu se pridružuje i vodeća američka pijanistica Ursula Oppens.

"Oppens će izvesti jednu od najznačajnijih kompozicija 20. vijeka “Ujedinjeni narodi se nikad neće pokoriti” od Fredric Rzewski, čiju je bosansku premijeru izvela, sad već davne 2005. godine, u sklopu 1. BIMF-a, te ovom prelijepom muzičkom ljubavnom pričom započela životni put BIMF-a", navodi se u saopštenju.

"Simbolički, sa ponovnom izvedbom “Ujedinjeni narodi se nikad neće pokoriti” od Fredric Rzewski u izvedbi Ursule Oppens, BIMF ulazi u drugu deceniju svog postojanja na isti način, slaveći iste vrijednosti koje su i dovele do njegovog rađanja, te slaveći istu poruku ljubavi i energiju ljubavi koja ga je i održala. A kao dokazani pionir, inovativna i kreativna snaga na sceni klasične muzike u BiH, 11.BIMF započinje potpuno novi, unikatan i inovativan program “Šopen Projekt”, koji predstavlja brak između muzike i filma, kao najboljeg kulturnog proizvoda u poslijeratnoj BiH", dodaje se u saopštenju.

BIMF je jedna od zvaničnih kulturnih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo.

Internacionalni muzički festival “Bosna” je prvi festival klasične muzike poslije rata u cijeloj BiH.

Prvi put je zablistao 2005. godine i danas iza sebe ima 11 godina postojanja, preko 50 koncerata, 52 predstavljena umjetnika (neki od njih i nekoliko godina zaredom), 37 bosanskohercegovačkih premijera, evropsku premijeru klavirskog djela američkog kompozitora i Oskar, Pulitzer i Grammy nagrađivanog Johna Corigliana, te svjetske premijere američkog kompozitora Virka Baley, Zemire Masleša i djece iz SOS porodica.

"Ne smijemo zaboraviti gostovanja 15 umjetnika samo iz Sjedinjenih Američkih Država, te umjetnike iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Italije, Francuske, Turske, Bugarske, Ukrajine i Hrvatske, preko 50 besplatnih master classes za studente Muzičke Akademije u Sarajevu u toku samo prvih 5 godina festivala (ujedno prvi i jedini master classes ponuđeni studentima, i to potpuno besplatno), potpisivanje akademske suradnje s univerzitetom u SAD-u, razne izložbe uključujući izložbu ručno pravljenih tarabuka, te prvi muzički kamp za djecu s unikatnim programom. Dugoročna vizija i cilj BIMF-a je preobrazba Sarajeva i BiH u 'Meku klasične muzike' ne samo u Evropi, već i šire", dodaje se u saopštenju