Sarajevo
37

Na Otvorenoj sceni Obala otvoren prvi pozorišni studentski festival Postfest

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvo izdanje Pozorišnog studentskog festivala Postfest, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASASU) otvoreno je sinoć na Otvorenoj sceni Obala.
Festival je otvoren performansom Anje Kraljević, mlade glumice i studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nakon performansa publici se obratio direktor i organizator festivala Zlatko Sofović, koji je zvanično otvorio festival i poželio dobrodošlicu gostima i učesnicima festivala.

Nakon toga je publika Postfesta imala priliku pogledati predstavu "Noć Helvera" Akademije umetnosti Novi Sad koju su pod mentorstvom Borisa Isakovića izveli Aleksandra Arizanović i Rastko Mićić. Ovi mladi glumci uspjeli su svojom spretnošću i nevjerovatnom energijom oduševiti sarajevsku publiku.

Studenti i ljubitelji pozorišne umjetnosti danas imaju priliku prisustvovati masterclassu kojeg će u 12 sati održati Jasna Žalica na temu "Glumčevo tijelo u pozorištu", a večeras u 20 sati mogu pogledati predstavu "Gospoda Glembajevi" Akademije dramskih umjetnosti iz Banje Luke.

U subotu će u 12 sati biti upriličen masterclass Dine Mustafića na temu "Savremena pozorišna režija", a u 20 sati će biti izvedena predstava "Sjećanje vode" Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. U nedjelju će masterclass održati Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Glavni cilj festivala je promocija teatarske umjetnosti, ali i stvaranje mreže za saradnju među studentima scenskih umjetnosti u regionu.

"Današnji kontekst u kojem mladi stvaraju zapravo je ono naslućeno vrijeme sveopće hipertekstualizacije koje najavljuje kolaps svijesti. Ovaj festival čin je otpora letargiji, negacija indolencije nadolazećih generacija, i obećanje nove renesanse", poručili su organizatori.

Ulaz na sve predstave i masterclassove je besplatan uz prethodnu rezervaciju karte.