{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na otvorenje Bijenala dolaze BBC, ARD, Sat 3, ZDF...

S
21.4.2011. u 11:59
0
27
Na otvorenje Bijenala dolaze BBC, ARD, Sat 3, ZDF...
0
Na otvorenje Bijenala dolaze BBC, ARD, Sat 3, ZDF...
U Titovom atomskom skloništu u Konjicu, mjestu na kojem će se 27. maja 2011. godine svečano otvoriti kulturni događaj Evrope – Bijenale D-O Ark Underground Time Machine, otpočeli su radovi na postavci umjetničkih djela.
Finski umjetnik, profesor državne Akademije likovnih umjetnosti, Villu Jaanisoo, poznat po instalacijama velikih dimenzija, uz pomoć četiri finska studenta likovnih umjetnosti i pet studenata sarajevske Akademije likovnih umjetnosti iz klase profesora Mustafe Skopljaka, kao i dvadeset mladih volontera iz Konjica, započeo je postavku svog umjetničkog rada u Bloku 9, tačnije, u energetskom bloku atomskog skloništa.

Radi se o impresivnoj instalaciji koju čini 4.000 upotrebljenih neonki, ultraviolentnoj rasvjeti i posebno postavljenoj nosivoj konstrukciji.

Tako će studenti sarajevske ALU imati dobru priliku da, u saradnji sa kolegama iz Finske, tokom tri dana, koliko je predviđeno da postavljanje instalacije traje, asistiraju poznatom finskom umjetniku.

Boraveći u našoj zemlji u januaru ove godine, profesor Jaanisoo je studentima Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održao predavanje o svom radu i stečenim iskustvima.

Osim njega, američka umjetnica Lisi Raskin od sutra postavlja svoju akustičku instalaciju u atomskom skloništu. Umjetnica je u Sarajevo stigla iz New Yorka, a nedavno je učestvovala na singapurskom bijenalu.

Organizatori očekuju da će prema utvrđenoj dinamici svi radovi biti postavljeni 10 dana prije otvaranja Bijenala.

Pres-službi Bijenala svoje prisustvo na svečanom otvaranju već su najavile brojne TV kuće, a između ostalih i BBC, ARD, Sat 3, ZDF, RTS...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: