{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na nivou države još ne postoji zakon o izdavaštvu

F
20.2.2009. u 20:46
0
2
Na nivou države još ne postoji zakon o izdavaštvu
0
Na nivou države još ne postoji zakon o izdavaštvu
U organizaciji PEN International večeras je u Galeriji "Collegium artisticum" u Sarajevu održana tribina na kojoj su izdavači, autori, urednici, knjižari i ostali poznavaoci i ljubitelji pisane riječi razgovarali o situaciji u bh. izdavaštvu i problemima s kojima se ta oblast suočava.
Tribina je nazvana "Ko izdaje izdavaštvo?", a akcent je stavljen na činjenici da na nivou države BiH još nema zakona o izdavaštvu koji bi regulirao odnose među domaćim izdavačima, registrirao ih prema kvalifikacijama i predispozicijama, definirao pravila po kome neko može biti izdavač te utvrdio prava i obaveze koje proizlaze iz usvojene kulturne politike za taj segment društvenog djelovanja.

Sudionici su ponudili smjernice o mogućim rješenjima krize u izdavaštvu poput podrške ideji o pojačanom otkupu knjiga kroz Fondaciju za bibliotekarstvo s onim sredstvima koje na raspolaganju ima Fondacija za izdavaštvo, predviđenim za dodjelu kredita.

Kao moguće rješenje označeno je i participiranje u troškovima zakupa sajamskog izložbenog prostora za sve bh. izdavače, kod kuće i na međunarodnim sajmovima knjiga u regiji te insistiranje na donošenju zakona o izdavaštvu na Vijeću ministara i na osnivanju fonda za podršku bh. izdavaštvu.

Sudionici su se založili i za uvođenje nulte stope PDV-a na knjige i na repromaterijal za štampu knjiga.

Večeras je ukazano i na "surovu statistiku" koja pokazuje da je prošle godine u Hrvatskoj objavljeno oko 6.000 naslova i da je prodato 3.450.000 primjeraka knjige. Od toga je domaća knjiga sudjelovala sa 70 posto. U Srbiji je prodato oko 6.370.000 knjiga i objavljeno oko 15.000 naslova od čega je oko 80 posto srpska knjiga. Istovremeno, u BiH je prodato oko 370.000 primjeraka knjiga. Od toga oko 70 posto ukupnog prometa knjiga dolazio iz Srbije. U preostalih 30 posto prometa na bh. tržištu su hrvatska izdanja, oko pet posto čine strane knjige, dok bh. izdavači "kontroliraju" svoje tržište s oko pet posto svojih knjiga.

Moderator večerašnjeg skupa bio je Damir Uzunović pisac, izdavač i vlasnik knjižare Buybook Sarajevo koji je ustvrdio i svim kulturnim djelatnicima u BiH poručio da čitalačka publika u BiH nije prestala čitati, te da je ima dovoljno da jednom, kad bude bh. izdanja, novcima koje odvaja za kupovinu knjiga, može biti garant opstanka bh. izdavaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: