Kultura
0

Na listi nacionalnih dobara još 13 spomenika

FENA
Foto: Cazin.net
Foto: Cazin.net
Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 10. do 16. marta donesene su odluke da se na listu 13 dobara proglasi nacionalnim spomenikom.

Riječ je o sljedećim dobrima: Spomenička cjelina i historijsko područje - prahistorijska gradina, kasnoantička utvrda - refugij, ostaci kasnoantičke crkve posvećene sv. Luciji i nekropole sa stećcima u Podastinju, općina Kiseljak; Historijsko područje - Prahistorijski tumulus i nekropola sa stećcima na lokalitetu Dabića (Velika) poljana, na obroncima planine Bahtijevice, općina Konjic; Historijsko područje - Nekropola sa stećcima i ostaci srednjovjekovne crkve na lokalitetu “Crkvina“ u Razićima, općina Konjic; Historijsko područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Omeđak u naselju Sudići, općina Čajniče; Historijski spomenik - zgrada Krajinaputeva u Bihaću; Historijski spomenik - Crkva posvećena pokrovu Presvete Bogorodice u Varešu s pokretnom imovinom; Graditeljska cjelina - zgrada Klostera (Samostan i škola časnih sestara Klanateljica krvi Kristove i zgrada I zasjedanja AVNOJ-a (Muzej AVNOJ-a) u Bihaću; Historijska građevina - zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu; općina Centar; (ovaj spomenik ujedno je stavljen i na listu ugroženih), Graditeljska cjelina - kompleks vila iz austrougarskog perioda u Petrakijinoj ulici (Vila Mandić, vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua) u Sarajevu, općina Stari Grad; Historijski spomenik - Careva ćuprija u Sarajevu, općina Stari Grad; Graditeljska cjelina - stara Biskupska rezidencija u Vukodolu (Biskupija u Vukodolu), grad Mostar; Kulturni krajolik - Plivska jezera s kompleksom mlinica na Plivi kod Jajca; i Historijska građevina - Kuća Nurije Pozderca (Kuća porodice Pozderac) u Cazinu.

Tako je s ovih 13 dobara Komisija proglasila 521 dobro nacionalnim spomenikom.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović, nakon upoznavanja o listi dobara koja su se našla na listi nacionalnih i ugroženih spomenika informirao je predstavnike medija o aktivnostima Komisije.

Tokom protekle sjednice članovi Komisije sastali su se s predstavnicima muzejskih institucija te je razgovarano o arheološkim nalazištima i očuvanju i prezentaciji artefakata.

Lovrenović je kao problem istakao neadekvatnu zakonsku regulativu kad je riječ o ovoj problematici.

Također je nastavljen proces priprema za potpis dokumenata o nominaciji stećaka za listu svjetske baštine i kako je rekao Lovrenović to bi uskoro mogao postati zvanični dokument koji će potpisati predstavnici institucija BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Također članovi Komisije posjetili su općine Žepće i Zavidoviće, gdje su u susretu s predstavnicima lokalne vlasti imali konstruktivne razgovore.

Bilo je riječi o i Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu, čija bi rekonstrukcija uskoro trebalo početi.

Radovi na mostu kako je rekao Lovrenović počet će kad se steknu tehnički uvjeti.

Inače Komisija je našla donatora a, riječ je o turskoj agenciji TIKA, koja je neposredno angažirana u procesu obnove mosta.

Također su uključeni i općina, entitetske institucije, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.