Sutra u 19 sati
72

Na Konjičkom kulturnom ljetu 2020 promocija nove knjige Enise Gološ

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Narodni univerzitet Konjic u saradnji sa Yunus Emre Institutom Mostar u okviru Konjičkog kulturnog ljeta 2020, organizuje promociju knjige "Ekspresivna leksika u Huminom djelu", autorice Enise Gološ.

Ova knjiga sadrži opisano leksičko blago Hercegovine. To su lekseme, frazeme i ekspresivi koji su grupisani po određenim principima. Pojam ekspresivnosti je centralna kategorija analize i zauzima značajno mjesto u leksičkom sistemu.

Izdvajanjem i ukazivanjem na posebnosti tih leksema čije značenje je posmatrano unutar konteksta, cilj je bio i da se kroz analizu karakterističnih leksema stvori slika o razmjerama upotrebe leksičkog sloja vezanog za regiju Hercegovine, kojeg je lingvista Asim Peco nazvao "hercegovinizmima".

O knjizi će pored autorice dr.Enise gološ govoriti: prof. dr. Dijana Hadžizukić i MA Amela Kozić. Promocija će se održati u Kino Sali Narodnog univerziteta Konjic, u srijedu, 24. juna 2020. godine s početkom u 19 sati.

U okviru promocije partner manifestacije Konjičko kulturno ljeto 2020, Yunus Emre Institut Mostar će dodjeliti nagrade I poklone srednjoškolcima za najbolje napisane eseje na turskom jeziku, o temi "Moje rodno mjesto je posebno".