4. septembra
0

Na Klovićevim dvorima izložba "Stećci"

FENA
Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu 4. septembra ugostit će reprezentativnu izložbu "Stećci" za koju koautorstvo potpisuju kustosi Galerije i stručnjakinja Zemaljskog muzeja BiH Lidija Fekeža.

Kako je potvrdila Feni direktorica Zemaljskog muzeja BiH Aiša Softić, u toj će istaknutoj zagrebačkoj galeriji biti predstavljeno oko 70 muzejskih eksponata kojima će tamošnjoj publici biti predočena historija srednjovjekovne Bosne.

Autentični primjerci stećaka neće biti postavljeni na izložbi zbog velikog rizika od oštećenja tokom transporta, ali će biti prezentiran jedan ili dva odliva stećaka.

Među brojnim eksponatima naći će se i primjerci srednjovjekovnog oružja, nakita, tekstila i brojni pisani materijal. Riječ je o grobnim prilozima ispod stećaka.

Predviđeno je da izložbu otvori hrvatski ministar kulture Božo Biskupić.

Softić za septembar najavljuje i skoru promociju novog vodiča kroz Zemaljski muzej, tačnije njegove zbirke. To će biti prvi vodič ovog muzeja nakon dvadeset godina.

Krajem septembra planirano je i predstavljanje knjige Bosanska brvnara muzejske savjetnice Astride Bugarski, dok će Zemaljski muzej u oktobru ugostiti švedsku izložbu posvećenu jednom od najpoznatijih svjetskih naturalista, profesoru botanike i izumitelju binarne nomenklature Karlu Lineu.