Kultura
0

Na "Kafi sa..." Pjerom Žalicom i Sašom Lošićem

FENA
U okviru programa Sarajevskoga filmskog festivala "Kafa sa...", u nedjelju je organiziran razgovor s režiserom Pjerom Žalicom te kompozitorom Sašom Lošićem.

Žalica i Lošić su na Festivalskom trgu govorili o svom radu na projektu snimanja dokumentarnog filma "Plavi orkestar", posvećenom bogatoj karijeri ove sarajevske grupe.

Osim toga, film će svjedočiti o jednom drugačijem vremenu i prijeratnoj generaciji mladih ljudi.

Žalica, režiser i scenarist filma, te Lošić, koji je glavni akter i kompozitor, kazali su kako je ovaj projekt zapravo nastavak njihove saradnje koja traje niz godina.

Pojasnili su da će film o jednoj od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji biti svojevrsna metafora o onome što oni zaista i žele ispričati o tom vremenu.

"Plavi orkestar je samo povod da se ispriča priča o jednom vremenu i generaciji. To neće biti film o uspjehu ili neuspjehu neke grupe, već o nekim drugim činjenicama koje se ne mogu pronaći u historiji tog vremena", kazao je Saša Lošić.

Navodeći kako je on "ranjiv u ovom filmu", on izražava nadu da će, kako je i prvobitno planirano, završni kadrovi filma biti snimljeni u sarajevskoj Prvoj gimnaziji, gdje bi se članovi grupe Plavi orkestar trebali ponovo okupiti povodom 25. godišnjice mature.

"Na polovini smo snimanja i još postoji nada da ćemo i taj koncert napraviti" kazao je Lošić.

Snimanje ovog filma počelo je prije godinu i po dana u okviru produkcijske kuće "Refresh Production". Snimljeno je 100 sati materijala i obavljen razgovor sa 70 ljudi.

Režiser Žalica navodi kako će u filmu biti korišten i arhivski materijal, a veliki je i broj aktera iz različitih sfera života koji će pomoći da se ispriča priča o jednoj grupi koja je obilježila kulturno-muzičku scenu bivše Jugoslavije, ali i o samom životu u to doba.