Dubrovačke ljetne igre
0

Na javnoj generalki povrijeđen glavni glumac

Piše: K. Z.
Mislav Čavajda u ulozi Edipa
Mislav Čavajda u ulozi Edipa
Za vrijeme javne izvedbe generalne probe predstave "Kralj Edip", glavni glumac Mislav Čavajda povrlijedio je nogu te je upitna i premijera predstave u režiji slovenskog redatelja Eduarda Milera.

Istina, glumac nije slomio nogu kako se u prvi trenutak mislilo, ali je još uvijek na pretragama u dubrovačkoj bolnici te je upitno hoće li s zadobivenim povredama moći odigrati posljednju i dugoočekivanu ovoljetnu premijeru na 62. Igrama.

Ako sve bude u redu, dramski program Igara se nastavlja te se očekuju četiri premijerne izvedbe do 25. augusta, kada se Igre spuštanjem zastave s jarbola Orlandovog stupa, svečano završavaju. Inače, predstava je debi, odnosno prvi glumački nastup na Ljetnim igrama mladog Mislava Čavajde koji podjednako uspješno radi na projektima u Americi i Hrvatskoj.

Sofoklov "Kralj Edip" je uprizoren na otvorenoj pozornici parka Umjetnilčke škole “Luka Sorkočević” unutar gradskih zidina povijesne jezgre Dubrovnika. To je tragedija koju je još Aristotel smatrao uzorom tog dramskog žanra, a između Eshilove i Sofoklove verzije Miler se opredijelio za potonjeg autora koji se odriče njegovog prokletstva roda te dramsku radnju koncentrira na Edipovu sudbinu: tragedija se sastoji u Edipovom grozničavom istraživanju vlastite prošlosti te njegovim sumnjama, nadama i patnjama.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo sarađivati s tako uglednom institucijom kao što su Dubrovačke ljetne igre. Antička me dramaturgija izuzetno zanima i bilo je samo pitanje vremena kada ću se sistematski početi baviti realizacijom za mene najbitnijih komada. “Kralja Edipa” sam već duže vrijeme sanjao i nosio u sebi. Ali, i interes producenta je bio uvijek bitan. Ovaj put se moja želja susrela sa programskom shemom festivala te mislim da idealniju kombinaciju nisam mogao očekivati. Raditi Edipa u ambijentalnom prostoru je ne samo izazov već i privilegija. Edip je perfekcionist, čovjek koji ima visoke moralne i etičke standarde što je danas prava rijetkost. On je ustvari heroj današnjice", rekao je na pressici uoči premijere Miler koji je nedavno imenovan na prestižno mjesto umjetničkog ravnatelja Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Inače, u “Edipu” je, u prijevodu Lade Kaštelan, okupljena slovensko – hrvatska glumačka ekipa, a uz Čavajdu glume Doris Šarić Kukuljica kao njegova majka Jokasta, Vili Matula je Tiresija, Livio Badurina glumi Kreonta, Dražen Čuček svećenika, Vladimir Dulić pastira, Jelena Lopatić glasnika, a glume i studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor muzike je Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.