{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na izložbi u Parizu predstavljeno i Sarajevo

F
8.5.2013. u 16:03
17
0
Na izložbi u Parizu predstavljeno i Sarajevo
17
Na izložbi u Parizu predstavljeno i Sarajevo
U izložbenoj galeriji zgrade UNESCO-a u Parizu otvorena je međunarodna izložba pod nazivom "Slavenski glavni gradovi u 2D: Historija slavenskih glavnih gradova kroz arhivski materijal".
Pokrovitelji izložbe su Forum slavenskih kultura sa sjedištem u Ljubljani, UNESCO te gradski arhivi 12 slavenskih glavnih gradova Moskva, Minsk, Varšava, Prag, Bratislava, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Cetinje, Beograd, Skoplje i Sofija.

Svaki glavni grad predstavio je najznačajnije dijelove iz svoje historije na četiri panoa te na deset stranica Kataloga koji prati ovu izložbu. Legende i tekstovi izložbenih panoa i Kataloga pisani su zvaničnim jezikom iz zemlje učesnice i na engleskom.

Historijski arhiv Sarajevo predstavljao je Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz ovog arhiva.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici UNESCO-a, Međunarodne fondacije Foruma slavenskih kultura, Međunarodne arhivističke asocijacije te predstavnici ambasada zemalja učesnica ove izložbe.

Izložba je rezultat dobre međunarodne saradnje arhivskih ustanova u regiji te želje da se promoviraju vrijednosti i značaj baštinskih i arhivskih ustanova i djelatnosti.

Svi gradski arhivi kroz izložbeni materijal predstavili su i promovirali i druge značajne baštinske ustanove u svojoj zemlji i gradu.

Izložba će biti otvorena do 16. maja, a potom će gostovati u svim slavenskim prijestolnicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: