Royal Academy of Arts
38

Na izložbi Marine Abramović u Londonu posjetioci će morati proći između dvije gole osobe

L. R.
Marina Abramović tokom otvaranja izložbe za medije (Foto: EPA)
Marina Abramović tokom otvaranja izložbe za medije (Foto: EPA)
Konceptualna umjetnica Marina Abramović će 23. septembra predstaviti svoju izložbi na Royal Academy of Arts u Londonu, a prilikom ulaska posjetioci će se morati progurati između dva gola modela.
Naime. sinoć je Royal Academy of Arts održano predstavljanje nove izložbe srbijanske umjetnice Marine Abramović za medije, a kako otkriveno je da će posjetioci pri ulasku dočekati goli muškarac i žena koji će služiti kao takozvana ljudska kapija.

Za one koji se ne žele biti dio ove izvedbe, bit će osiguran poseban ulaz. Iz organizacije Royal Academy of Arts koja je domaćin izložbe, istaknuli su da su im je sigurnost i dobrobit izvođača glavni prioritet.

Ova izložba označava historijski trenutak za njih jer je Marina Abramović prva žena umjetnica koja će se predstaviti u jednoj od njihovih glavnih galerija, iako kao kulturna institucija djeluju već 255 godina.

Kako prenose mediji, izložba, koja će trajati do prvog januara 2024. godine, obećava pomicanje granica i izazivanje konvencija. U ovoj, nadolazećoj izložbi Marina Abramović se ponovo osvrće na koncept "The House with the Ocean View", gdje je živjela 12 dana u galeriji pred posjetiocima.

No, ovaj put će je zamijeniti tri žene, koje će provesti 12 dana na posebnim pričvršćenim platformama za zidove galerije, gdje će samo šutjeti i piti vodu. Zbog toga se Abramović našla na meti kritičara koji navode da ona nema savjesti. Međutim, žene koje budu dio umjetničkog performansa bit će pod nadzorom liječnika, psihologa i nutricionista tokom cijele izložbe.

Cijena ulaznica za izložbu je oko 30 eura, a može se kupiti na web stranici Royal Academy of Arts. Zbog sadržaja izložbe za odrasle osobe mlađe od 16 godina moraju biti u pratnji punoljetnog vlasnika ulaznice.