U Skenderiji
0

Na Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga će se predstaviti 150 izdavačkih kuća

I. S.
Danas je u Domu mladih u Sarajevu održana press konferencija povodom početka 35. Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga.

Uoči održavanja 35. Internacionaljog sarajevskog sajma knjiga, koji počinje u srijedu, 17. aprila, 2024. godine u 10 sati, tradicionalnim darivanjem knjiga domaćina sajma prvim posjetiocima ove najveće i najznačajnije manifestacije posvećene autorima, knjigama i čitaocima u Domu mladih održana je press konferencija.

Istaknuto je da na sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani Mirza Delibašić.

Promocije novih autorskih izdanja održavat će se i u Domu mladih, foajeu, VIP salon te na platou Skenderije. Na sajmu će biti održani i okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima, stručni i naučni skupovi, kao i susreti pisaca iz regiona.

Postavljena je izložba prevođenih knjiga bh. autora i stranih knjiga NUBiH. Izložena su djela članova Društva pisaca, PEN centra i bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija. Mogobrojne institucije i izdavači priredili su i 27 izložbi, organizovane su čitaonice i radionice, a najavljuju se performansi i specijalni program za mlade u Domu mladih.

Povodom Svjetskog dana umjetnosti UNESCO-a, predsjednik Programskog savjeta Internacionalnog sarajevskog sajma knjiga i član AIAP IAA Ibrahim Spahić čestitao je praznik umjetnosti svijeta koji je inspirisan genijem Leonardo da Vincija.

"Želim svim umjetnicima da sačuvaju svoju vlastitu kreativnu umjetnost stvaranja i slobodu stvaralaštva jer je to najveći izvor života i pokretač civilizacija. Danas dominiraju kulturne politike svedene na 'projektovane projekte' i kulturne industrijske proizvode, uključujući i AI. Ništa ne može zamijeniti snagu i vrijednost Riječi i Svjetlo umjetnika", istakao je. Također je naglasio da se umjetnosti sabiru i u Knjizi mudrosti i pozvao na njen jedinstven praznik - Internacionalni sarajevski sajam knjiga, koji će se održati od 17. do 22. aprila 2024. godine.