Autora Enesa Ratkušića
16

Na godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru promovisana knjiga "Bosna je veća od Evrope"

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Regionalni odbor Hercegovina na godišnjicu rušenja Starog mosta organizovao je promociju knjige "Bosna je veća od Evrope" autora Enesa Ratkušića.

Jedan od promotora Filip Mursel Begović kazao je kako Ratkušićeva knjiga obuhvata tekstove od onih koji su tretirali problematiku povratnika iz ranih postratnih godina do onih koji su objavljivani 2017. godine.

"Zanimljivo je da je on jako dobro funkcionisao u mnogo različitih formi i u svemu je pokazivao nevjerovatan nivo izvrsnosti. Rijetko je da imate čovjeka koji istodobno funkcioniše u svim žanrovima", kazao je Mursel Begović.

Dodao je kako je nevjerovatno da su Ratkušićeve kolumne i danas aktuelne.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"On govori o problemu smeća u Mostaru to je i danas aktualno. Kad analizira problem Aluminija, kad govori o državi... Sam naslov "Bosna je veća od Evrope" ima i dozu euroskepticizma", zaključio je.

O knjizi su osim Filipa Mursel Begovića govorili Kasim Korjenić i Mensud Medar, a moderator je bio Hasan Eminović. Knjigu "Bosna je veća od Evrope" izdao je Centar za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID – BiH).

Enes Ratkušić rodio se 1957. godine u Stocu, a po struci je bio profesor sociologije. Autor je pet knjiga proze, a svoje kolumne i eseje objavljivao je u brojnim domaćim i regionalnim medijima. Preminuo je 20. juna 2018. godine u Blagaju.