Kultura
0

Na filmskom festivalu "Eko oko" 20 filmova iz devet zemalja

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Treći međunarodni festival ekološkog filma "Eko oko" pod motom "Šta sad?" bit će održan od 3. do 7. marta u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Počasni gost festivala su Sjedinjene Američke Države.

Pitanja budućnosti planete na globalnom planu dobila su dramatične razmjere do apokaliptičnih predviđanja, a naučna argumentacija sve temeljitije potvrđuje opasnosti od zagađenja i globalnog otopljavanja za zdrav život na Zemlji.

Festival "Eko oko" zato nastoji predstavljanjem filmova, izložbi i drugih pratećih sadržaja umjetnika iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta, omogućiti bosanskohercegovačkoj publici da direktno učestvuje i upoznaje dešavanja i kretanja u umjetnosti, nove poetike, stilove i nove medije, ali i različita viđenja i rješenja problema s kojima se suočavamo u savremenom svijetu.

Na Festivalu će biti prikazano 20 filmova autora iz devet zemalja - Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Egipta, Velike Britanije, Irana, Španije, Francuske, Švicarske i Bosne i Hercegovine.

U konkurenciji za zlatnu, srebrenu i bronzanu pahuljicu bit će 17 filmova, koje će ocjenjivati žiri Festivala u sastavu - Slaviša Mašić, dr. Vladimir Beus, Nedžad Begović, Dino Kassalo i dr. Samir Đug.

Izvan takmičarske konkurencije 5. marta bit će prikazana tri američka filma, među kojima je i film "Odgovor Amerike na klimatske promjene" koji je američki predsjednik Barack Obama predstavio na Samitu u Kopenhagenu.

Osim filmova bit će predstavljena dva posebna programa - izložba/videoinstalacija "Bosanski brdski konj", autora Dine Kassala i predstava Altteatra iz Sarajeva "Sanjao sam sve je bijelo".

Ulaz za sve projekcije bit će besplatan, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.