{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na filmskom festivalu "Eko oko" 20 filmova iz devet zemalja

F
26.2.2010. u 11:14
0
0
Na filmskom festivalu "Eko oko" 20 filmova iz devet zemalja
0
Na filmskom festivalu "Eko oko" 20 filmova iz devet zemalja
Ibrahim Spahić
Treći međunarodni festival ekološkog filma "Eko oko" pod motom "Šta sad?" bit će održan od 3. do 7. marta u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Počasni gost festivala su Sjedinjene Američke Države.

Pitanja budućnosti planete na globalnom planu dobila su dramatične razmjere do apokaliptičnih predviđanja, a naučna argumentacija sve temeljitije potvrđuje opasnosti od zagađenja i globalnog otopljavanja za zdrav život na Zemlji.

Festival "Eko oko" zato nastoji predstavljanjem filmova, izložbi i drugih pratećih sadržaja umjetnika iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta, omogućiti bosanskohercegovačkoj publici da direktno učestvuje i upoznaje dešavanja i kretanja u umjetnosti, nove poetike, stilove i nove medije, ali i različita viđenja i rješenja problema s kojima se suočavamo u savremenom svijetu.

Na Festivalu će biti prikazano 20 filmova autora iz devet zemalja - Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Egipta, Velike Britanije, Irana, Španije, Francuske, Švicarske i Bosne i Hercegovine.

U konkurenciji za zlatnu, srebrenu i bronzanu pahuljicu bit će 17 filmova, koje će ocjenjivati žiri Festivala u sastavu - Slaviša Mašić, dr. Vladimir Beus, Nedžad Begović, Dino Kassalo i dr. Samir Đug.

Izvan takmičarske konkurencije 5. marta bit će prikazana tri američka filma, među kojima je i film "Odgovor Amerike na klimatske promjene" koji je američki predsjednik Barack Obama predstavio na Samitu u Kopenhagenu.

Osim filmova bit će predstavljena dva posebna programa - izložba/videoinstalacija "Bosanski brdski konj", autora Dine Kassala i predstava Altteatra iz Sarajeva "Sanjao sam sve je bijelo".

Ulaz za sve projekcije bit će besplatan, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: