Drugo izdanje
26

Na festivalu u Neumu predstavljeno 26 podvodnih filmova iz čitavog svijeta

G. Š.
Neum Underwater Film Festival koji se održao ove godine po drugi put u jedinom bh. gradu na moru je okupio brojne goste na manifestaciji gdje se za titulu najboljeg takmičilo 26 podvodnih filmova koji su stigli iz raznih krajeva svijeta.

Festival koji je različit od postojećih filmskih festivala tokom manifestacije je ugostio studente, amatere i profesionalce u podvodnom snimanju te prošlogodišnjeg pobjednika u kategoriji Najbolji podvodni film Garetha Bartletta i ovogodišnje autore iz cijelog svijeta.

Time je Neum Underwater Film Festival ove godine jedini bh. grad na moru i Hercegovinu učinio svjetskim središtem podvodnog filma.

Da se radi o značajnom manifestaciji potvrđujem činjenica da je Općina Neum pokrovitelj Festivala koji je podržala od samog početka svojim ljudskim i materijalnim kapacitetima. Takom festivala prikazano je 26 filmova finalista od Sjedinjenih Američkih Država, Belgije, Francuske, Italije, Brazila, Velike Britanije.

Jedinstveni filmovi podvodnog svijeta, pokazali su osim ljepote i bogatstva podvodnog svijeta kroz različite scenarije umjetnika i amatera i zanimljive ekološke podvodne priče te ljubav i strast prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju, ali i zdravlju kako ljudi tako i stanovnika podmorja.

Sve filmove pored publike s velikom pažnjom je pratio i međunarodni žiri koji su činili Nikša Kaleb iz Hrvatske, Mike Frankel iz Arizone, Yaakov Rubinsten iz Izraela, Tomislav Franjo Šušak iz Hrvatske, Jurgen H. Gangoly iz Austrije, Ante Džono iz BiH,Vinko Ćemeraš iz Hrvatske i Tamara Bekčić iz Srbije te su od 26 prikazanih filmskih ostvarenja izabrali one najbolje.

Tako je pobjednik međunarodnog festivala podvodnog filma u Neumu "Tiger Shark King" redatelja Clayton Conna iz SAD-a.

Nagradu za najbolji podvodni Eko film osvojio je "Water under water vision" redatelja Lorenza Moskia iz Italije.

Najbolja kamera podvodnog filma proglašena je za "Reef reflection" redatelja Blane Hendersona iz SAD-a, dok je za najbolje originalnu muziku Neum Underwater Film Festivala 2022 je proglašen "Like a bride" redatelja Francesco Cabras iz Italije.

Direktor Festivala Ivo Mikulić je kazao kako se završetkom ovogodišnjeg festivala kreće odmah u pripreme za narednu godinu šireći tim ljudi, jer pretendira da postane tradicija Neuma.

"Zadovoljan sam interesom autora iz naše zemlje i inostranstva, kao i članova žirija te neumskih volontera, publike, ali i samim projekcijama, kao i interesom učesnika da sami postanu autori podvodnih filmova što između ostalog i jeste cilj Međunarodnog festivala podvodnog filma Neum", kazao je Mikulić.

Upoznavanjem domaćih autora i autora iz inostranstva su po njegovim riječima razmijenjena znanja, iskustva te su se upoznali i s važnim segmentom promocije, čime se ostvaruje napredak vezan za još veći broj kvalitetnih podvodnih filmova.