Kultura
0

Na festivalu u Goraždu sadržaji za sve generacije

FENA
I treći dan 11. internacionalnog ''Festivala prijateljstva-Goražde 2008.'' priređeni su brojni sadržaji za sve generacije, a iz različitih sfera umjetnosti.

Nastavljen je rad pete internacionalne likovne kolonije ''Boje prijateljstva'' u okviru koje slikari iz Francuske, Španije, Austrije Srbije, Crne Gore, BiH i drugih zemalja stvaraju djela koja će pokloniti gradu na Drini kao uspomenu na ovaj jedinstveni događaj.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti sinoć su imali priliku pogledati predstavu ''Ljepota bračnog života'' u izvedbi Pozorišne grupe ''Yildiz'' iz Goražda u režiji Sanela Mušovića.

U trećem festivalskom danu uživali su i najmlađi za koje je sjajan provod uz muziku, igru, slikanje i, ples program priredio ''Fifi & cvjetno društvo''.

Na alternativnoj sceni na Trgu branilaca grada uslijedio je potom i nastup DC Herman Gmeiner čiji članovi su izveli spektakularan breakdance. Na istoj pozornici uslijedila je i večer mode gdje su svoje kreacije predstavile bh. modne kreatorke Edina Kuruć i Belma Tvico Stambol, a publiku je za vrijeme pauze zabavljao vokalni solist Rafid Subašić.

Centralna pozornica sinoć je bila u znaku pop-rock na kojem je uz goraždansku grupu ''Defile zvuka'', nastupila francuska grupa ''Moonshine Orchestra''.

Posebno oduševljenje brojne publike izazvao je nastup sjajnog benda ''Kultur Shock'' iz SAD-a koji je na goraždanski Festival stigao u sklopu svoje ljetne turneje, u okviru koje su prije gostovali u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji ali i u Mostaru, Banjoj Luci.

Sinoć su svojom sjajnom svirkom oduševili i publiku u Goraždu kojoj su uz ostalo predstavili i svoj zadnji studijski album "We Came to Take Your Jobs Away".

Kombinacija punka, balkanskog etna, ciganskog folklora i prljavog rock’n'rolla, pod imenom KULTUR SHOCK je mix nacionalnosti nastao 1996. godine a koju čine dva Bosanca, dvoje Amerikanaca, Bugarin i Japanac već godinama su atrakcija underground scene Seattlea i velikih svjetskih festivala. Članovi grupe Đino Jevđević (Sarajevo, BiH), Mario Butković (Brčko, BiH), Val Kiossovski (Sofija, Bugarska), Masashi Kobayashi (Tokio, Japan), Paris (Washington, USA) i Chris Stromquist (Seattle, USA), u okviru svojih brojnih turneja i nastupa po Americi i Evropi dijelili su pozornicu s Gogol Bordellom, Iggy Popom, The Wailersima, Joan Baez, Sky Cries Mary i drugima.

''Ovo je sjajno, ovo je fenomenalno i zaista nam nije žao što smo putovali 11 sati da bismo učestvovali na Festivalu prijateljstva u Goraždu'', kazao je Đino Jevđević, starijim generacijama poznatiji kao Đino Banana koji je sa članovima benda priredio istinski spektakl za Goraždane.

Koncert koji je trajao do jedan sat iza ponoći nije bio dovoljan publici, koja je ''Kultur Shock'' ponovo vratila na scenu.

Večeras je centralna pozornica rezrevirana za koncert narodne muzike. Uz goraždanske interpretatore i grupu ''Band Be'' također iz Goražda, zvijezda četvrte festivalske večeri bit će Esma Redžepova iz Makedonije.

U kinosali Centra za kulturu predviđena je premijera filma ''Vanzemaljci iznad Sarajeva'' scenariste Avde Huseinovića i producenta Muamera Perle u produkciji RTV Vogošća& Bostel d.o.o.