Sarajevo
0

Na festivalu "Pravo ljudski" 51 film iz 27 zemalja

FENA
Peti filmski festival o ljudskim pravima "Pravo ljudski" bit će održan od 10. do 15. novembra u Sarajevu.

Bit će prikazan 51 film iz 27 zemalja i održano šest premijera, saopćeno je iz Pres-službe Festivala.

Pored programa glavnog festivala, od 12. do 14. novembra održavat će se i program za mlade "Zumiraj prava".

Festival, koji će ove godine prvi put biti takmičarskog karaktera, bit će otvoren evropskom premijerom dugometražne verzije južnokorejskog filma "Željezne vrane", a sarajevskoj projekciji prisustvovat će i režiseri Nam Park i Min-Chul Kim.

"Za ovogodišnji program prije svega vodili smo se idejom da prikažemo filmove s temama koje nisu prisutne u javnom diskursu, te filmovima koji su odraz individualnog suočavanja s prošlošću i koji propituju pitanje doma, pripadanja i ratne prošlosti", istakla je kreativna direktorica i selektorica festivalskog programa Kumjana Novakova.

Ona je objasnila da Festival ima koncept otvaranja prostora za dijalog i razmjenu ideja.

Festival je podijeljen u pet programa i program za mlade. Extra muros (izvan zidina) rezerviran je za filmove u takmičarskoj selekciji.

Najbolji filmovi s festivala dokumentarnog filma iz 2009. i 2010. moći će se pogledati u okviru programa Re:versus, dok će Kratki Kung Fu predstaviti najbolje kratke dokumentarne filmove u kojima se eksperimentira sa svim segmentima filmskog izričaja.

In The Hub naziv je programa u kojem su filmovi koji se bave Bosnom i Hercegovinom. Projecting Scotland je program u kojem će se predstaviti Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima iz Glasgowa, u okviru kojeg je ranije upriličena i prezentacija Festivala "Pravo ljudski".