{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Festivalu mladih predstavljene tri knjige

F
21.4.2009. u 18:38
0
0
Na Festivalu mladih predstavljene tri knjige
0
Na Festivalu mladih predstavljene tri knjige
U prostorijama Nansen dijalog centra Mostar danas je održana prezentacija knjiga "Dijete, nastavnik, škola", "Gradimo mostove, a ne zidove" i "Uvod u ljudska prava".
Knjiga "Dijete, nastavnik, škola" sadrži izbor tekstova Inge Eidsvaga, a urednici knjige su Enver Đuliman i Harald Nilsen.

Knjiga se sastoji od šest dijelova. Prvi dio "Škola kao nosilac vrijednosti" predstavlja školu kao instituciju, vrijednosti škole i nastavnika i osnovne ljudske vrijednosti. U drugom dijelu "Nastanak profesije" govori se o pojmu učenja, nastanku nastavničke profesije, prvim nastavnicima i piščevim susretima s nastavnicima koji su pokazali umijeće podučavanja i odgajanja.

U trećem dijelu "Putovanje u sjećanja" dobiva se uvid u susrete pisca s osobama i događajima koji su za njega bili od velikog značaja, dok se četvrti dio "Škola u 21. stoljeću" osvrće na globalnu učionicu i na dijete i školu općenito u modernom dobu.

Peti dio "Deset nastavničkih zapovijesti" je opis karakteristika dobrog nastavnika, a u šestom dijelu "Djela ljubavi" najjasnije dolazi do izražaja glas pisca i njegovi stavovi o školi u svijetu, školi u susretu s drugim kulturama i drugim vrijednostima i o dijalogu i nadi kao sredstvima za postizanje mirnog suživota u višekulturalnom društvu.

Knjiga Envera Đulimana i Lillian Hjorth "Gradimo mostove, a ne zidove" sastoji se od devet poglavlja. U knjizi su opisane vježbe iz oblasti ljudskih prava, multikulturalnog razumijevanja i rješavanja konflikata.

U uvodu knjige autori su naveli kako se vježbe opisane u knjizi mogu koristiti u različitim kontekstima te da one mogu biti od pomoći nastavnicima u osnovnoj i srednjim školama u obrazovanju odraslih i u organizacijama dobrovoljnog karaktera, u programima obuke izbjeglica i stranaca, u radu s omladinom, kao i svima onima koji organizuju kurseve raznih vrsta. Oni ističu kako je ovaj način podučavanja veoma intersantan te da se doživljava potpuno drugačije od klasične nastave.

Ova knjiga je, kako su naveli, rezultat desetogodišnjeg iskustva na polju podučavanja iz oblasti ljudskih prava, multikulturalnog razumijevanja i rješavanja konflikata.

Knjiga "Uvod u ljudska prava", čiji su urednici Enver Đuliman i Gunnar M. Karlsen, rezultat je saradnje Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH i Norveškog helsinškog komiteta. Osim uvoda i tekstova, knjiga sadrži pregled raznih dokumenata koji regulišu pitanja ljudskih prava i Opštu deklaraciju o ljudskim pravima, kao i pregled i adrese najvažnijih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Prezentacija knjiga je upriličena u sklopu Međunarodnog festivala mladih "Gradimo mostove, a ne zidove" koji se u Mostaru održava od 17. do 23. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: