Kultura
0

Na festivalu kratkog filma u Banjoj Luci 57 projekcija

FENA
Šesti Međunarodni filmski festival “Kratkofil Plus” bit će održan od 18. do 22. jula u Domu omladine i na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci.

Festival će otvoriti belgijski film “Dječak s biciklom” braće Darden, za koji su na festivalu u Kanu prošle godine dobili Specijalnu nagradu žirija, koja slovi za drugu nagradu ovog velikog festivala.

U filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt sa ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje, ali i neočekivano pronalazi novu porodicu.

Publika će u takmičarskom programu festivala moći pogledati 57 kratkih filmova iz cijelog svijeta u konkurenciji za Grand Prix i nagrade za najbolji igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, kao i za najbolji regionalni film (sa područja bivše Jugoslavije). “Kratkofil Plus” će ove godine posjetiti mnogi gosti, a organizatori su najavili prisustvo najpopularnijeg austrijskog režisera Mihaela Glavogera koji će u Banjoj Luci održati master class 21. jula. Na festivalu će biti prikazan i njegov posljednji dokumentarni film “Slava kurvi” koji su kritičari okarakterisali kao “dokumentarni megaspektakl”.

Gost festivala bit će slovenski režiser Slobodan Maksimović, a Banjalučani će na Kratkofilu Plus moći pogledati njegov film „Hvala za Sunderland“.

U revijalnom programu bit će prikazani i neki od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prošle godine, kao što je film „Planeta puževa“ korejskog reditelja Seung-Jun Yia koji je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Fokus festivala ove godine je na Belgiji i predstavit će se kulturno i filmsko nasljeđe ove zemlje.