Umjetnička akcija
205

Na fasadu Historijskog muzeja BiH postavljen rad "Bosnian Girl 2"

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na fasadu Historijskog muzeja BiH postavljen je rad "Bosnian Girl 2" mlade umjetnice, kustosice i aktivistice Smirne Kulenović, koji je privukao pažnju građana.

Umjetnička akcija Smirne Kulenović "Bosnian Girl 2" nastala je 22. novembra 2017. godine, na dan izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je proglašen krivim za genocid, udruženi zločinački poduhvat, ubistva, progone, terorisanje civila, uzimanje talaca.

Fotografija je nastala ispred Delegacije Evropske unije u BiH, kao podsjetnik na raskorak između ideala Evrope i njegovog utjecaja na postratnu generaciju mladih na Balkanu i stvarnosti u kojoj pravda i dalje nije zadovoljena. S obzirom na to da nacionalističke ideologije nastavljaju kreirati nove forme radikalno nasilne i fašističke političke propagande, rad Smirne Kulenović je direktni odgovor na takve vrste propagande. Osim toga, njen rad se referira na kultni rad Šejle Kamerić "Bosnian Girl" iz 2003. godine.

Rad "Bosnian Girl 2" će tokom februara biti postavljen u Beogradu, Zagrebu i Skopju (Muzej savremene umjetnosti). U javnom prostoru navedenih gradova njen rad predstavlja konstruktivnu provokaciju svakodnevnog ritma u životu grada, građana i građanki - suočavanjem sa dugo poznatom ali tek priznatom istinom o jednom od najvećih ratnih zločinaca na području Balkana. Kako je saopćeno iz Historijskog muzeja BiH, cilj je potaći na javne komentare i novu želju za diskusijom o razlozima nemogućnosti da se na istinit način suoči sa nasilnom prošlošću koja svakodnevno oblikuje živote svih ljudi na Balkanu.

Smirna Kulenović je umjetnica, kustosica, historičarka umjetnosti i aktivistica sa višegodišnjim angažmanom u oblasti integracije umjetnosti u javni prostor, kroz koordinaciju pokreta Dobre kote. Jedna je od kustosica autonomne galerije savremene umjetnosti GSU Brodac.