Hrvatska
0

Na Dori pobijedila Huljićeva pjesma "Lijepa Tena"

FENA
Pobjednička pjesma na ovogodišnjoj "Dori", izboru pjesme koja će predstavljati Hrvatsku na takmičenju za Pjesmu Evrovizije, je "Lijepa Tena" autora muzikeTončija Huljića, autorice teksta Vjekoslave Huljić, u aranžmanu Remija Kazinotija i izvođenju Igora Cukrova.

"Dora" je održana sinoć u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner" u Opatiji. Takmičilo se 16 pjesama, deset s pozivnog takmičenja u kojem je na sudjelovanje pozvano deset autora s vrha ljestvice najizvođenijih autora u zemlji po podacima Hrvatskog društva skladatelja, te šest pjesama koje su izabrane preksinoć na polufinalnoj večeri "Dore".

Za prolazak u finale borilo se 14 pjesama izabranih na javnom konkursu, a odluku o šest pjesama za finale donijeli su isključivo gledatelji telefonskim glasovima.

U sinoćnjem finalu odluku o pobjedničkoj pjesmi donijeli su stručni ocjenjivački sud i gledatelji putem telefonskog glasovanja i to u jednakim omjerima. Tokom glasanja gledatelja u Kristalnoj dvorani nastupio je britanski pjevač Paul Young.

Ovogodišnje završno takmičenje Pjesme Evrovizije 2009. održat će se 16. maja u Moskvi.