Kakav je bio njen život
0

Na današnji dan rođena je meksička slikarka Frida Kahlo

N. O.
Frida Kahlo (Foto: Twitter)
Frida Kahlo (Foto: Twitter)
Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon, poznata kao Frida Kahlo, bila je izuzetno popularna meksička umjetnica i aktivistica. Poznata po svojim izvrsnim portretima, koristila je hrabre boje i poteze, a svojom ličnošću i djelovanjem ostavila je trag kako na umjetnost uopće tako i na meksičku kulturu.

Meksička slikarka najpoznatija je po beskompromisnim i briljantno obojenim autoportretima koji obrađuju teme poput identiteta, ljudskog tijela i smrti.

Studirala je medicinu, ali je promijenila karijeru nakon teške nesreće. Kao dio oporavka, Kahlo je imala trideset i pet operacija, ali je nastavila slikati. Majka joj je napravila poseban štafelaj kako bi mogla slikati u krevetu, a otac joj je posudio svoju kutiju uljanih boja i nekoliko četkica.

Frida je često slikala svoje portrete. Željela je pokazati ljudima svoju patnju, nemogućnost rađanja djece, kao i druge ljude u svom životu. Stvorila je sto četrdeset tri slike, a od toga je pedeset i pet autoportreta.

Iako je poricala vezu, njena djela često označavaju kao nadrealistička.

"Mislili su da sam nadrealist, ali nisam. Nikad nisam slikala snove. Slikala sam svoju stvarnost", kazala je Frida.

Pored svoje umjetnosti, Kahlo je bila poznata po svojoj burnoj vezi sa muralistom Diegom Riverom za kojeg se prvi put udala 1929., nakon čega su se razveli 1939. te ponovo vjenčali 1940. godine.

Umjetnica, koja je imala težak rani život, prepoznatljiva je i po jedinstvenom stilu oblačenja koji mnogima služi kao inspiracija.

Njena estetika odražava modu njezinog vremena, a mnogi smatraju kako je dijelom zaslužna za stvaranje "istinske" meksičke kulture koju je prikazala koristeći domorodačku ikonografiju.

Frida je bila ponosna na svoje meksičko naslijeđe, a nadahnula ju je tradicionalna meksička umjetnost koja je čudesno šarena, svijetla, simbolična te su tako njena djela puna perja, cvijeća, plesa, muzike i teksture. Na svojim je autoportretima često prikazivala životinje, poput majmuna, papagaja, pasa bez dlake i jelena.

Koliki je utjecaj imala na kulturu ovog podneblja govori i festival koji se u San Joseu u Kaliforniji organizuje u njenu čast, a kojim se slavi njen lik i djelo trodnevnim kulturni prikazima, muzikom uživo, te uličnim zabavama.

Fridin rad nadahnuo je umjetnike da otkriju svoje emocije, unutarnja previranja, fantazije i stavove, bez obzira koliko ekstremni bili.

Također, Kahlo je prepoznatljiva i po svojim izjavama koje su često citirane, a neke od najpoznatijih su sljedeće:

"Stopala, za šta ćete mi vi kada imam krila da letim?"

"Ništa nije apsolutno. Sve se mijenja, sve se kreće, sve poleti, i odleti."

"Slikam cvijeće kako ne bi uvenulo."

"Prije sam mislila da sam najčudnija osoba na svetu, ali onda sam pomislila da od toliko ljudi na svetu, mora da postoji neko baš kao ja ko se osjeća bizarno i defektno na način na koji se ja osjećam. Onda bih je tako zamišljala, misleći da i ona tamo negdje tako zamišlja mene. Nadam se, ako si tamo negdje i čitaš sada ovo, da znaš da je istina da sam ovdje i da sam čudna kao i ti."