{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na današnjem repertoaru MESS-a čak tri predstave

F
27.10.2006. u 14:51
0
0
Na današnjem repertoaru MESS-a čak tri predstave
0
Na današnjem repertoaru MESS-a čak tri predstave
Čak tri predstave, od kojih je jedna premijerna izvedba, na današnjem su repertoaru 46. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Premijerno će biti izvedena predstava "Oblačna nebesa", rađena u koprodukciji BiH i Francuske, odnosno Sarajevskog ratnog teatra SARTR, MESS-a i GLOB Teatra. Autor i reditelj je Jean-Luc Ollivier, a glumačku postavu čine Dragan Jovičić, Zorana Bečić, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Maja Salkić te Vladana Ančić.

Ideja za ovu postavku ponikla je u ateljeu uglednog francuskog slikara Alaina Bergona uz ciklus njegovih slika kojim istražuje svakodnevne odnose tijela muškarca i žene.

Predstava će biti odigrana na sceni CDA sa početkom u 22.00 sata.

"Približavanje pojmu nepovjerenja" naziv je druge predstave koja će u izvedbi španskih umjetnika La Carniceria teatra biti odigrana večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 20.00 sati.

Autor i reditelj izvedbe je Rodrigo Garcia, a uloge tumače Juanjo de la Jara, Anges Mateus i Jean Benoit Ugeux.

Riječ je o komadu koji je s namjerom napravljen u ritmu kornjače. To je, kako zapisuje reditelj u katalogu predstave, djelo u progresu, koje se s vremena na vrijeme prikazuje publici. Predstavlja se trenutno stanje djela, a ne djelo samo, ono se nikad ne završava i beskonačno je. Na taj način, predstava je misao o evoluciji, a ne niz utvrđenih ideja.

Naziv treće predstave je "Lacrimosa". Izvest će je večeras i sutra na sceni Omladinskog centra ansambl poljskog Teatra Piesn Kozla.

Rediteljski rad potpisuje Grzegorz Bral, dok uloge, među ostalima, tumače i Anna Zubrzycki, Anna Krotoska te Dariusz Chojnacki.

Komad govori o hororu koji nastane kada se određena osoba usudi žrtvovati drugu, izjednačavajući se na taj način sa Bogom. On je finalna faza bavljenja mitologijom i svojevrsna metafora kopmleksnog svijeta ljudskih emocija i strasti koje često postaju u potpunosti slijepe ili okrutne.

Predstava će večeras biti odigrana sa početkom u 22.00 sata, dok je njen sutrašnji termin u 20.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: