Kultura
0

Na današnjem repertoaru MESS-a čak tri predstave

FENA
Čak tri predstave, od kojih je jedna premijerna izvedba, na današnjem su repertoaru 46. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Premijerno će biti izvedena predstava "Oblačna nebesa", rađena u koprodukciji BiH i Francuske, odnosno Sarajevskog ratnog teatra SARTR, MESS-a i GLOB Teatra. Autor i reditelj je Jean-Luc Ollivier, a glumačku postavu čine Dragan Jovičić, Zorana Bečić, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Maja Salkić te Vladana Ančić.

Ideja za ovu postavku ponikla je u ateljeu uglednog francuskog slikara Alaina Bergona uz ciklus njegovih slika kojim istražuje svakodnevne odnose tijela muškarca i žene.

Predstava će biti odigrana na sceni CDA sa početkom u 22.00 sata.

"Približavanje pojmu nepovjerenja" naziv je druge predstave koja će u izvedbi španskih umjetnika La Carniceria teatra biti odigrana večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 20.00 sati.

Autor i reditelj izvedbe je Rodrigo Garcia, a uloge tumače Juanjo de la Jara, Anges Mateus i Jean Benoit Ugeux.

Riječ je o komadu koji je s namjerom napravljen u ritmu kornjače. To je, kako zapisuje reditelj u katalogu predstave, djelo u progresu, koje se s vremena na vrijeme prikazuje publici. Predstavlja se trenutno stanje djela, a ne djelo samo, ono se nikad ne završava i beskonačno je. Na taj način, predstava je misao o evoluciji, a ne niz utvrđenih ideja.

Naziv treće predstave je "Lacrimosa". Izvest će je večeras i sutra na sceni Omladinskog centra ansambl poljskog Teatra Piesn Kozla.

Rediteljski rad potpisuje Grzegorz Bral, dok uloge, među ostalima, tumače i Anna Zubrzycki, Anna Krotoska te Dariusz Chojnacki.

Komad govori o hororu koji nastane kada se određena osoba usudi žrtvovati drugu, izjednačavajući se na taj način sa Bogom. On je finalna faza bavljenja mitologijom i svojevrsna metafora kopmleksnog svijeta ljudskih emocija i strasti koje često postaju u potpunosti slijepe ili okrutne.

Predstava će večeras biti odigrana sa početkom u 22.00 sata, dok je njen sutrašnji termin u 20.00 sati.