{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Dan planete Zemlje otvorena izložba "Metamorfoza"

F
22.4.2015. u 20:43
13
3
Na Dan planete Zemlje otvorena izložba "Metamorfoza"
13
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana planete Zemlje večeras je u Sarajevu otvorena izložba skulptura pod nazivom ''Metamorfoza''.
Postavku, koja simbolizira snagu prirode i njenog obnavljanja, čini 15 radova/skulptura - ženskih aktova, bh. umjetnice, akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić.

Kako je Feni kazala Alma Telebečirević uime organizatora izložbe - EU info-centra u BiH, radi se o četvrtom po redu kulturnom događaju koji je ovaj centar organizirao od početka ove godine, a u čijem su fokusu vrijednosti EU-a.

Dodala je da izložba sadrži tri različita ciklusa - šareni, veliki i bijeli iz opusa mlade bh. umjetnice, a koji putem nagog ženskog tijela sugeriraju plodnost u kontekstu majke prirode, te otvora jednu "veliku i širu priču", koja se tiče sadašnjosti i budućnosti planete Zemlje.

Na stanje koje se tiče aktuelnog trenutka planete i trenda sve opsežnijeg ugrožavanja eko-ravnoteže ukazala je autorica skulptura Sanela Husić Musabašić, uz poruku da njen najnoviji opus sadrži kritički osvrt na sve teže stanje na planu očuvanja okoliša, ali i poticaj na individualnoj ravni da se učini više kada je riječ o zaštiti prirode.

Kazala je da predstavljeni radovi/skulpture svjedoče obnovu, rađanje i simboliziraju začetak i zrenje novog života na zdravim osnovama.

Predstavnik nevladine organizacije ''Eko akcija'' koja se bavi očuvanjem i zaštitom prirodnog okoliša u BiH Anes Podić istaknuo je za Fenu da je situacija u pogledu okoliša u BiH alarmantna te da je neophodno da nadležne vlasti učine dodatne napore kako bi se stanje na tom planu popravilo.

Podsjetio je da indeks okolišne učinkovitosti za proteklu godinu govori o tome da je BiH na 107. mjestu u svijetu, te da u tom pogledu ubjedljivo najlošije kotira na tlu Evrope.

Istovremeno, najavio je da će biti pokrenuta inicijativa za donošenje zakona za osnivanje dva nacionalna parka u BiH koji bi obuhvatili planine - Igman, Bjelašnicu, Treskavicu i Visočicu, odnosno Čvrsnicu, Prenj, Čabulju i Vran.

U vezi s tim, Podić je upozorio da nacrti tih zakona već deset godina "stoje u ladicama" nadležnih ministarstava.

Skulpture koje čine postavku napravljene od biorazgradivog materijala poput recikliranog novinskog papira, jutanog konopca, vune.

Svi zainteresirani poklonici umjetnosti, izložbu mogu pogledati svakim radnim danom do 4. maja od 09.30 do 17.30 sati u prostorijama EU info-centra u zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (ul. Skenderija br. 3).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: