Četvrta večer SFF-a
1

Na crvenom tepihu ekipe turskog i srbijanskog filma

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Četvrta večer 18. Sarajevo Film Festivala bila je u znaku turskog filma "Sadašnje vrijeme", rediteljice Belmin Soyelmez, koji je večeras prikazan u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa za igrani film.

Ekipa turskog filma je prošla crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, gdje je rediteljica istakla nekoliko detalja o filmu. Navela je kako lik u tom filmu ima dosta sličnosti s njom, budući da je i ona sama svojevremeno željela otići u SAD, ali nije mogla ispuniti formulare za vizu. "Lik u filmu je imao sličnu želju, s tim što je ona onda zarađivala novac proričući sudbinu gledajući u šoljice kafe", kazala je Soyelmez.

Ona je naglasila kako joj je veoma drago što je došla u Sarajevu, a govoreći o životu u Istanbulu, kazala je kako je to veliki grad, koji je dinamičan, ali i haotičan. "Život u Istanbulu je na ivici poznatog, budući da je svako sutra uvijek nepoznanica i puno iznenađenja", navela je rediteljica.

Crvenim tepihom je prošla i ekipa srbijanskog filma "Smrt čovjeka na Balkanu", u kojoj glavnu mušku ulogu tumači naš glumac Emir Hadžihafizbegović. Reditelj filma je Miroslav Momčilović, a u filmu igra i Mirjana Karanović. Članovi ekipe filma su istakli da je film rađen tehnikom jednog kadra, te da je na dosadašnja tri festivala na kojima je učestvovao osvojio tri nagrade. Ovaj film je večeras prikazan u Ljetnom kinu !hej.

Turski film u Narodnom pozorištu došli su, između ostalih, pogledati i slavni hrvatski košarkaš Dino Rađa i njegova supruga Viktorija. Supružnici Rađa su istakli kako su oduševljeni sarajevskim festivalom na kojem uvijek mogu pogledati dobre filmove.