Kultura
11

Na crvenom tepihu ekipe filmova "Krugovi", "Kad noć padne na Bukurešt ili metabolizam"...

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru četvrtog dana 19. Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta pojavile su se ekipe filmova "Adria Blues", "Krugovi", "Kad te vidjeh" te ekipa filma "Kad noć padne na Bukurešt ili metabolizam"

Film "Adria Blues" režirao je Sarajlija Miroslav Mandić, a u filmu glume Senad Bašić, Mojca Funkl, Peter Musevski i Maja Taraniš.

"Iskustvo je bilo fantastično. Sretna sam zbog ukazanog povjerenja. Bilo je teško, ali nadam se da ćete vidjeti koliko smo uživali radeći na ovom filmu. Nadam se da će svi kinodvoranu napustiti s osjećajima i da će ih ovaj film potaknuti na razmišljanje", kazala je Mojca Funkl iz Slovenije koja je igrala glavnu žensku ulogu.

Crvenim tepihom se prošetala i ekipa filma "Krugovi", inspirisanim hrabrim djelom Srđana Aleksića koji je ubijen jer je spašavao prijatelja Bošnjaka u Trebinju tokom rata u BiH.

"Osjećam se fenomenalno u Sarajevu i jedva čekam premijeru filma u Sarajevu", kazala je Jelena Mitrović, producentkinja filma "Krugovi".

Glumac Nebojša Glogovac je istakao da film potiče na razmišljanje o oprostu i snazi.

"Oprost je veća hrabrost od osvete. Ovaj film postavlja pitanje da li se išta mijenja kada neko učini dobro djelo, odnosno da li se dobro širi kada činimo dobro", istakao je.

Crvenim tepihom je prošetala i ekipa filma "Kad noć padne na Bukurešt ili metabolizam" koji se nalazi u u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg SFF-a.

Reditelj filma Corneliu Porumboiu je istakao da je film zapravo nastavak njegova dva prethodna filmska projekta.

"Osjećam se odlično u Sarajevu. Jako je lijepo ovdje. Ima mnogo ljudi i entuzijastična sam da vidim šta će se desiti. Bilo je posebno životno iskustvo raditi na filmu. Drago mi je što sam imala priliku upoznati mnogo novih ljudi", kazala je glavna glumica filma Diana Dumitrache.

Film "Kad noć padne na Bukurešt ili metabolizam" koji svoju svjetsku premijeru doživljava u Sarajevu govori o režiseru Paulu i glumici Alini. Tokom snimanja filma oni se upuštaju u ljubavnu aferu. Sutradan je Alinin posljednji dan na setu. Paul odlučuje da snimi scenu seksa s njom. Ali, jutro će promijeniti sve. Paul se budi, suočava se sa vlastitim sumnjama i mijenja plan: umjesto snimanja scene seksa, obavještava producenta da ga muči čir na želucu. Film i život se postepeno sve više prepliću, dovodeći snimanje do neočekivanog obrata.