Narodno pozorište Sarajevo
0

FOTO / Na Božićnom koncertu pjesme i igre sa sijela

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" organizirat će u srijedu u Narodnom pozorištu Sarajevo Božićni koncert u povodu najznačajnijeg pravoslavnog praznika.

Riječ je o prvom Božićnom koncertu kojeg organizira SPKD "Prosvjeta" od obnove rada ovog društva 1993. godine.

Predsjednica Upravnog odbora "Prosvjete" Milica Kajević najavila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da će program koncerta imati duhovni i građanski karakter, te da je prilagođen najvećem pravoslavnom prazniku Božiću.

"U programu smo povezali duhovni i građanski karakter s običajima srpskog naroda koji su se čuvali u selima i gradovima. Namjera nam je da Božićni koncert u organizaciji 'Prosvjete' postane tradicionalan, te da se priređuje svake godine", kazala je ona.

Interreligijski hor "Pontanima", koji njeguje religijske i narodne pjesme svih naroda u BiH, otvorit će koncert izvedbom kompozicija "Rožderstvo Tvoje", "Bogorodice Djevo" i "Blagosloven jesi Gospodi", pod dirigentskim vođstvom Josipa Katavića. Uslijedit će kompozicije S. Mokranjca "Heruvimska pesma" te P.I. Čajkovskog "Hvalite".

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bivši dugogodišnji predsjednik "Prosvjete" akademik Teodor Romanić ističe da će se na repertoaru naći i pjesme i igre sa sijela u starom Sarajevu, paraliturgijske pjesme, te igre iz Sarajevskog polja.

Nastupit će i članovi Kamernog ansambla "Eho" Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, te Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu "Seljo" zajedno s Narodnim orkestrom "Bentbaša".

Program će upotpuniti i nastupi glumaca Gordane Boban i Miodraga Mikija Trifunova, koji će interpretirati "Himnu ljubavi" iz Prve poslanice Sv. Apostola Pavla Korinćanima te komad "Pretprazničko veče" Alekse Šantića.

Koncert će početi u 19.00 sati, a ulaz je slobodan.