Kultura
0

Na "Bihaćkom ljetu 2007." odigran "Bosanski kralj" u režiji Adisa Bakrača

FENA
U okviru 9. festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto 2007." u nedjelju uvečer u dvorani Kulturnog centra u Bihaću izvedena je predstava "Bosanski kralj" Teatra Arena Tuzla, u režiji Adisa Bakrača.

Ova predstava govori o posljednjim danima života prvog i najvećeg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Radi se o vremenu kada oblasni gospodari prepoznaju kraljevu slabost i koriste je u pokušaju zadobijanja sve većih ovlasti i dominacije na dobro utvrđenom teritoriju za vrijeme Tvrtkove vladavine.

Vrijeme je to i prodora Turaka na Balkan, stalnih komešanja u zapadnoj Evropi, te previranja u konfesionalnoj kvatriobi Bosne. Feudalci od Tvrtka traže da se opredijeli koju će vjeru ispovijediti njegovo kraljevstvo.

Dilema "Čija je Bosna" i hoće li biti zemlje jedne vjere i jednog naroda osnovni je light motiv ove drame koja je, kako je istaknuto na danas održanoj pres-konferenciji u Bihaću, rađena u koprodukciji BKC Tuzla, Kulturnog centra u Bihaću i Centra za kulturu Nikšić.

Ovom predstavom producenti žele staviti akcent na 630 godina od krunidbe prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, koji je inaugurirao Kraljevstvo Bosne. Bilo je to 1377. godine, što je važan datum u historiji naše zemlje, ali i regiona.