Digitalne instalacije
2

Na bečkoj izložbi najsavremenijom tehnologijom predstavljena Monetova djela

B. R.
Monetov vrt (Foto: Philipp Lipiarski)
Monetov vrt (Foto: Philipp Lipiarski)
U bečkoj dvorani Marx Halle trenutno su izložene digitalne instalacije čuvenog francuskog slikara Claudea Moneta, a koje su predstavljene najsavremenijom digitalnom tehnologijom, saopćile su gradske vlasti.

Nakon Berlina i njemačkog grada Muhlheima an der Ruhr, i u glavnom gradu Austrije posjetom multimedijalne izložbe "Monetov vrt" moguće je naučiti više o ovom impresionističkom umjetniku.

Jedinstven izložbeni koncept, realiziran najsavremenijom tehnologijom, posjetioca vodi na putovanje kroz prošlost i stvaralaštvo jednog od najvećih umjetnika proteklog stoljeća. Instalacijama i projekcijama u kombinaciji sa muzikom prikazuju se djela i bogat svijet boja iz dosad, kako je naglašeno, neviđene perspektive, a Monetovo stvaralaštvo se čini živim i opipljivim.

"Zadatak umjetnika je da predstavi ono što se nalazi između objekta i umjetnika, naime, ljepotu atmosfere", govorio je Monet.   Na prvoj stanici izložbe može se istražiti Monetov atelje. Posjetioci mogu uroniti u svijet njegove percepcije, tehnike slikanja i koncept umjetnosti te na novi način doživjeti centralne teme poput svjetla, sjene, vjetra i vode kao reflektirajuće površine.

Sljedeća stanica je Monetov vrt, svjetski poznat vrt u mjestu Giverny u Normandiji. Potom se može vidjeti most koji vodi do Monetove kuće u kojoj je postavljena velika interaktivna zidna instalacija.

Vrhunac izložbe čini izbor Monetovih najpoznatijih umjetničkih djela poput, "Dame u zelenoj haljini", predstavljenih na jedinstven način. Posmatrač se nalazi usred slika i postaje dio scenografije, a umjetnička djela su u interakciji s njim. Izložba ostaje otvorena do 22. januara sljedeće godine, saopćile su vlasti Beča.