Režija Olge Pango
0

Na Balet Festu će večeras biti odigrana predstava "Gospođice iz Avinjona"

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Kruna revijalnog dijela Balet Festa Sarajevo je predstava "Gospođice iz Avinjona" u režiji i koreografiji Olge Pango, koju će večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo izvesti prvaci nacionalne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije.

Direktorica Balet Festa Edina Papo je na konferenciji za medije kazala da je predstava "Gospođice iz Avinjona" prekrasna predstava velikog teatra iz Sjeverne Makedonije koji jako cijeni jer im je stalo do kriterija, kvaliteta, a to ne bi mogli održati da nemaju odličan repertoar, ansambl i ono najvažnije sjajnu publiku koja ih podržava i društvo koje ih voli.

"Predstava 'Gospođice iz Avinjona' je poslastica za ljubitelje baleta, a na našoj sceni dugo niije bilo baletne neoklasike i predstave koja je bazirana na akademskom klasičnom baletu. Kombinacija neoklasike i novih tehnologija u današnje vrijeme godi", kazala je.

U tom smislu je Olga Pango kazala da je predstava balet od devet slika, a igraju je devet osoba. 

Iako definirana kao moderna predstava, oslanja se na elemente klasičnog baleta. Kroz atraktivno i kozmopolitsko putovanje koje drži pažnju publike od početka do samoga kraja, osjećaj kozmopolitizma pojačan je i autorskom glazbom Kaliopi Boucle koja koristi instrumente i glazbene motive iz cijelog svijeta. Libreto i dramaturgiju potpisuje Sašo Dimoski.

Kako je rečeno, duša i srce svake predstave jesu njeni igrači, glumci, jer, ako njih nema, nema ni onog što je koreograf zamislio da prenese publici koja gleda.

Tako će se sarajevskoj publici večeras kroz svoje uloge predstaviti Ivana Kocev, Mimi Pop Atanasovska, Ivana Kocevska/Ilijana Danilov, Saša Evtimova, Hristina nakevska, Miroslav Mitrašinovik, Balazs Locsei, Agim Baftii, Andrew Cook.